29 Септември, 2023
0.0256

Кои се кавадаречките милионери? Уживаат во вино и серенади и знаат да прават многу пари!

Објавено во: Економија, Анализа 23 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Бројките укажуваат на заклучок дека Кавадарци е економски е најуспешниот град во Македонија од аспект на силни домашно поседувани компании. И му нема рамен. Веројатно е до поднебјето, генот, виното и серенадата. Секако и маџунот како двигател. Зошто? Па затоа што само во Кавадарци домашно поседуваните големи компании не само што се рамо до рамо со странските аквизиции и гринфилд инвестиции, туку се и посилни од нив!

Кавадарци е град на виното и серенадите, најпознатата староградска македонска музика. Родното место на бардот Никола Бадев и на ненадминливиот шмекер и поп пејач Зафир Хаџиманов. Град во кој традиција е на секаков повод и собирање да се запее традиционална најубава македонска староградска песна. А песната не оди без вино и ракија. Кавадарци е центарот на македонската винска индустрија, срцето на Тиквешијата во која речиси и нема домаќинство кое не прави жолта ракија или домашно вино.

Но Кавадарци е и индустриски центар - град на никелот и на челичната индустрија. А во последно време е седиште на голема фабрика за делови од автомобилската индустрија, која стана точка на мапата на голема интернационална автомобилска корпорација, која е снабдувач на големите светски автомобилски производители. За производството на вино и ракија нема збор. Тука ниту регионот наскоро нема да биде лимит.

Кавадарчани пеат, прават вино и маџун, но знаат да прават и пари. Некои до нив се мастер-мајндови и мега мајстори за правење пари и развивање бизниси на кои можат да им позавидат многу бизнисмени во земјава, но и во регионов.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Дрин Ахмети стана директор на Соравиа

Дрин Ахмети стана директор на Соравиа

МАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ НЕ МУ ГИ ПРОДАДОА АКЦИИТЕ НА „ГОЛЕМИОТ“ - Селаудин Арифи останува газда на 74 отсто од „Жито Караорман“

МАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ НЕ МУ ГИ ПРОДАДОА АКЦИИТЕ НА „ГОЛЕМИОТ“ - Селаудин Арифи останува газда на 74 отсто од „Жито Караорман“

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје