27 Септември, 2023
0.0251

Кои го водат орото во Полог? Најголемиот не е од град, а единствен лани направи над 100 милиони евра!

Објавено во: Економија, Анализа 16 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Полог е пример за тоа дека во Македонија може да се води голем бизнис и од село. Полог е исклучок од правилото што важи во Македонија дека градот го уби селото. За тоа колку е силна приватната иницијатива во комбинација со локал-патриотизмот во Полог покажува фактот што дури три од најголемите пет компании се стационираи во селски општини исто како што се три од најпрофитабилните компании.

Полог е најсеверната котлина во Македонија која има два клучни атрибути по кои се разликува од сите други. Првиот е демографски и произлегува од најгустата населеност во споредба со сите други региони и најбројна дијаспора, а втората е дека е наголем бизнис инкубатор со најголем број претприемачи од кои значаен дел се веќе успешни и големи бизниси. Со еден збор Полог, неговите два големи града Тетово и Гостивар и бројните населени места се царство на приватната иницијатива. Токму таа исклучително висока култура за водење сопствен приватен бизнис произлегува од тоа што овој регион со децении наназад има бројни иселеници во западноевропските земји и во САД.

Статистички Полог има околу 300.000 жители на хартија, но заради големата економска миграција реалниот број на постојани жители е помал. Особена економска активност во котлината има во летните месеци кога традиционално се прават гастарбајтерските свадби. Полог е поставен по течнието на Вардар и неговата просторна површина е 400 квадратни километри.

Полог е познат како регион со многу плодна земја, развиено приватно организирано земјоделство, многу богат со вода затоа што тука извира и тече најголемата македонска река Вардар и што е најважно со вредни и работливи луѓе кои се докажани претприемачи и големи стопанственици.

Анализата на податоците од Централниот регистар покажуав дека лани овој регион имал 20 компании со приход поголем од 6 милиони евра 11 компании кои ланската кризна и непредвидлива година ја завршиле со добивка поголема од 1 милион евра.

НАЈГОЛЕМИ КОМПАНИИ ВО ПОЛОГ (според приход во 2022 година)

НАЈПРОФИТАБИЛНИ КОМПАНИИ ВО ПОЛОГ (според профит во 2022 година)Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци