17 Август, 2022
0.0221

Кое е македонското бизнис чудо? Не произведе речиси ништо, а наплати 8 милиони евра

Објавено во: Економија 26 Мај, 2022

Добивај вести на Viber

Финансискиот резултат за 2021 година на македонската термоцентрала која троши мазут ТЕЦ Неготино може да се опише најсликовите преку синтагмата „враќање на отпишаните„! Зошто? Затоа што за цела година само еднаш се загреа и тоа на средината на декември, кога од немајкаде во крајна нужда Владата даде зелено светло за активирање на оваа „заспана убавица“. И види чудо, постројката која работи за да не работи, успеа да заврши со добивка од 418.000 евра и тоа на приход од 8 милиони евра

Единствената домашна мазутара која произведува струја, ТЕЦ Неготино, имаше фантастична година. Во време на најкризната енергетска година оваа компанија „без да се загрее“ оствари приход од 8 милиони евра и, верувале или не, успеа да заврши со добивка од 418.000 евра, покажуваат податоци достапни во базата на Централниот регистар.

Ладната резерва на македонското електростопанство која беше изградена да се чува за „не дај Боже“ затоа што производната цена и е “да чува Господ“ лани имаше толку успешна деловна година каква што немала во својата четириесет годишна историја. Оваа компанија е всушност централа која произведува струја од мазут и досега низ годините наназад таа беше тотално нерентабилна и неконкурентна. Еве крунски доказ како енергетската криза ја преврте на глава целата економија. Дојде време ТЕЦ Неготино без ималку работа да направи профит од 410.000 евра, а да добие 8 милиони евра.

ТЕЦ Неготино е најмaлата и најмалку користена термоцентрала во Македонија. Според официјални достапни податоци од 1995 година до 2008 година произвела вкупно 1.385 гигаватчасови струја (за да биде појасно тоа е количина што само еден блок на РЕК во добрите денови ја произведувал за само една година). Последната година во која ТЕЦ Неготино работи на потребите на електроенергетскиот систем е 2008 година кога е ангажиран во месеците јануари и февруари.

Повеќе за оваа уникатна македонска енергетска „сага“ може да прочитате на следниот линк Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Генерали Инвестмент: Сушата и високите температури се повеќе ги мачат европските економии

Генерали Инвестмент: Сушата и високите температури се повеќе ги мачат европските економии

Доларот падна во однос на другите валути

Доларот падна во однос на другите валути

СРБИЈА ВО ЈУЛИ РЕГИСТРИРАШЕ ВИСОКИ 12,8 ОТСТО ИНФЛАЦИЈА, очекуваат да продолжи поскапување и следните месеци да достигне 14 проценти

СРБИЈА ВО ЈУЛИ РЕГИСТРИРАШЕ ВИСОКИ 12,8 ОТСТО ИНФЛАЦИЈА, очекуваат да продолжи поскапување и следните месеци да достигне 14 проценти

ХРАВАТСКА ГАСИ СТРУЈА, ДРАМАТИЧНА СОСТОЈБАТА ВО РЕГИОНОТ: Соседството се подготвува за зимата

ХРАВАТСКА ГАСИ СТРУЈА, ДРАМАТИЧНА СОСТОЈБАТА ВО РЕГИОНОТ: Соседството се подготвува за зимата

УНИКАТНИ ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМИ И ЗНАЕЊА ДИРЕКТНО НА ЗАПАДЕН БАЛКАН, Институтот ХАЈДЕЛБЕРГ ни го приближува дуалното универзитетско образование

УНИКАТНИ ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМИ И ЗНАЕЊА ДИРЕКТНО НА ЗАПАДЕН БАЛКАН, Институтот ХАЈДЕЛБЕРГ ни го приближува дуалното универзитетско образование

ШТИПСКА КОМПАНИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕБ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ПОТРОШИЛА 572 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ - дали се за плати, или за некоја друга причина

ШТИПСКА КОМПАНИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕБ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ПОТРОШИЛА 572 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ - дали се за плати, или за некоја друга причина

ЕСМ: Во РЕК Битола и РЕК Осломеј зголемено производство за 40 отсто

ЕСМ: Во РЕК Битола и РЕК Осломеј зголемено производство за 40 отсто

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО - 10,1 ОТСТО, поттикната од зголемените цени на храната и горивата

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО - 10,1 ОТСТО, поттикната од зголемените цени на храната и горивата

АСО реши 31 отсто повеќе претставки во корист на осигуреници, изречени парични казни за две осигурителни компании

АСО реши 31 отсто повеќе претставки во корист на осигуреници, изречени парични казни за две осигурителни компании