18 Јули, 2024
0.0262

ЌЕРКАТА НА СВЕТО ЈАНЕВСКИ, ДРАГАНА, ПО САМО ТРИ МЕСЕЦИ ОД НАЗНАЧУВАЊЕТО, Е ОТПОВИКАНА - повеќе нема да биде членка на Одборот на директори на „Тиквеш“

Објавено во: Економија 09 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

После само три месеци откако стана членка на Управниот одбор на винарската визба „Тиквеш“, Драгана Јаневска, ќерка на Светозар Јаневски, поверќе нема да биде на таа позиција. 

За тоа извести компанијата преку ценовно чувствителна информација испратена до инвеститорската јавност преку Македонската берза. 

Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следниве измени во органите на управување: По Одлука од седница на Надзорен Одбор отповикани се двајца членови на Управниот одбор на Акционерско друштво за производство и промет на вино Винарска визба -Тиквеш експорт–импорт АД-Кавадарци и тоа Љупчо Крстевски и Драгана Јаневска“, се вели во кусата објава како ценовно чувствителна информација. 

Инаку, како што веќе пишуваше Фактор, во првата половина на април оваа година, двете деца на Светозар Јаневски, Драгана Јаневска и Јане Јаневски, станаа директори во успешната компанија која ја создаде овој познат бизнисмен, винарската визба „Тиквеш“.

Тоа беше објавено на Централниот регистер, а се наведе дека како одлука е донесено од Управниот одбор на компанијата на 29 март оваа година.

Па така, Драгана Јаневска, ќерка на Светозар, која е магистер по сајнс маркетинг, стана членка на Одборот на директори на АД „Тиквеш“ Кавадарци, а исто така член во Одборот на директори стана и Јане Јаневски, еден од двата сина на Светозар, кој е дипломиран економист, како што е наведено во Централниот регистер.

Додека, пак, член на Управниот одбор тогаш престана да биде Џон Кирил Јоновски, со потекло од Австралија, кој своевремено имаше купено и одредена количина акции од оваа успешна компанија.

Мнозински и доминантен сопственик на ВВ Тиквеш Кавадарци е трговското друштво за инжинеринг и услуги во прометот М-6 ДОО Скопје, кое поседува 80,8 отсто проценти од Тиквеш. Оваа компанија има и други акционери, но никој од нив нема пакет од над 5 отсто. Всушност, компанијата има уште 434 акционери домашни физички лица, кои вкупно поседуваат 14,32 отсто од акциите на визбата, и уште девет фирми акционери, кои располагаат со вкупно 6,36 проценти од акциите на компанијата.

Е сега, во М-6 ДОО, пак, доминантен сопственик е фирмата М-6 ЕДЕН ДОО, која поседува 92 отсто од М-6, додека преостанатите 8 отсто во М-6 ги поседува Милан Ивановски.

Додека, пак, М-6 ЕДЕН ДОО има тројца сопственици и сите тие поседуваат по една третина, односно по 33,33 проценти од акциите, а тоа се децата на бизнисменот Светозар Јаневски, односно Драгана Јаневска, Кирило Јаневски, и Јане Јаневски, како и Светозар Јаневски, за кого е наведено дека на друг начин остварува контрола на правното лице.

Н.Н.Ф.

Фото: Фејсбук

Можеби ќе ве интересира

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот