23 Јуни, 2024
0.0238

„ЌЕ ИМАМЕ СУПЕРКЛЕТОЧНИ БУРИ, А СО НИВ И ТОРНАДА“: Директорот на српската УХМР објасни какви катастрофи можат да бидат погубни во Србија

Објавено во: Балкан 25 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Торнадата секогаш се поврзуваат со континенталните делови, а всушност нема просторно ограничување за оваа појава, тие едноставно се случуваат некаде почесто, а некаде поретко. Во соседна Србија лани имаше бројни суперклеточни бури, а од српското УХМР  најавуваат дека може да има и торнада, бидејќи само тие се способни да ги произведат.

„Минатата година сите се запознавме со суперклеточната бура од која се уште се стравува. Да потсетиме, како што веќе рече директорот на Републичкиот хидрометеоролошки завод (РХМЗ), проф. д-р Југослав Николиќ, дека глобалното зголемување на температурата секако може да придонесе за зголемување на ваквите бури.

Тој вели дека нема просторни ограничувања за торнадото и дека може да се појави секаде.

- За да се случи тоа, потребно е да се исполни цела низа атмосферски услови кои водат до торнада. Покрај поволните профили на температура, влага и нестабилност, неопходно е и силно стрижење на ветерот во слојот од земјината површина висок до 1 километар, смолкнување по интензитет и правец. Исто така, потребно е нивоата на кондензација и слободната конвекција во атмосферата да бидат „поставени“ на релативно ниско ниво, што заедно со соодветниот профил на ветерот претставува оптимални услови за насилно ротирање на колоната воздух. Во некои делови од светот, како што е уличката на торнадо во Америка, вакви состојби се забележуваат релативно често, но кај нас многу ретко. Во Србија вртлозите се најчесто од типот тромби и понекогаш се појавуваат неколку пати во текот на една летна сезона, додека во некои години воопшто не се забележуваат - вели проф. Николиќ.

Торнадото карактеристично за облаците на суперќелиите

Како што објасни, само суперклеточните бури се способни да произведат голем град со пречник поголем од 5 сантиметри, како и торнада, кои не се случуваат кај други видови на громови облаци.

- Торнадата се карактеристични за суперклеточните облаци и многу ретко се забележани во нашиот регион - вели проф. Николиќ.

За разлика од торнадата, невремињата не бараат облакот да биде надклеточен.

- Невремињата проследени со силен дожд, грмежи и ветер претставуваат воздушен столб кој ротира над водната површина - море или езеро, а кај нас најчесто се забележува на бреговите на Јадранот. За формирање на вакво, не е клучно облакот да биде надклеточен. Затоа, тие потекнуваат или од cumulus congestus (Cu con) или од облак кумулонимбус кој не е суперклеточен. Истото важи и за тромбот, кој за разлика од пијавиците се јавува на копно - рече тој.

Поројни поплави во текот на летото

Тој додава дека се ќе биде зафатено од климатските промени, а како една од последиците од глобалното затоплување ги издвојува поројните поплави во текот на летото.

- Тие директно влијаат на зголемувањето на бројот на тропските денови и ноќи, на зголемувањето на бројот на топлотни бранови и суши, но и на периодите на екстремни врнежи меѓу нив. Последица од глобалното затоплување, кое според тоа би можело да биде највидливо во нашиот регион во наредниот период, освен зголемувањето на температурата и порастот на сушните периоди, во летниот период е и зголемувањето на зачестеноста и интензитетот на поројните поплави како последица на интензивирањето на краткотрајните обилни врнежи од локален карактер - забележува проф. д-р Југослав Николиќ, директор на РЗМЗ.

Курир.рс

Фото:192.рс

Можеби ќе ве интересира

Србија доби воз со кој од Белград до Скопје ќе се патува два часа

Србија доби воз со кој од Белград до Скопје ќе се патува два часа

Истрага дали навистина климатизерите го оставија регионот без струја

Истрага дали навистина климатизерите го оставија регионот без струја

Злоупотреба на средствата од ИПАРД, ЕУ го блокира пакетот со 112 милиони евра за Албанија

Злоупотреба на средствата од ИПАРД, ЕУ го блокира пакетот со 112 милиони евра за Албанија

ХЕРОЈСКИ ПОТЕГ НА МАКЕДОНЕЦ НА ГРЧКИТЕ ПЛАЖИ: спасил давеник од Франција

ХЕРОЈСКИ ПОТЕГ НА МАКЕДОНЕЦ НА ГРЧКИТЕ ПЛАЖИ: спасил давеник од Франција

„ОВОЈ ХАОС МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ“ Енергетски експерт за прекинот на струја

„ОВОЈ ХАОС МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ“ Енергетски експерт за прекинот на струја

ТРАГЕДИЈА ВО СОСЕДСТВОТО: млада Македонка загина во сообраќајка во Грција (ВИДЕО)

ТРАГЕДИЈА ВО СОСЕДСТВОТО: млада Македонка загина во сообраќајка во Грција (ВИДЕО)

Сахарскиот песок го замати воздухот во Хрватска, како може да влијае на здравјето?

Сахарскиот песок го замати воздухот во Хрватска, како може да влијае на здравјето?

СТРУЈАТА СЕ ВРАЌА ВО ДЕЛОВИ ОД ХРВАТСКА: причините за овој голем колапс допрва ќе се испитуваат

СТРУЈАТА СЕ ВРАЌА ВО ДЕЛОВИ ОД ХРВАТСКА: причините за овој голем колапс допрва ќе се испитуваат

ТОТАЛЕН ХАОС ВО РЕГИОНОТ: нема струја, температурата 40 степени, не работат семафорите, и во Албанија има проблеми

ТОТАЛЕН ХАОС ВО РЕГИОНОТ: нема струја, температурата 40 степени, не работат семафорите, и во Албанија има проблеми