06 Јуни, 2020
0.0189

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Објавено во: Финансии 14 Септември, 2019

Прекрасниот, но слабо населен италијански регион Молизе им нуди 25 000 евра на сите кои сакаат да се преселат.

Мелизе е втора најмала област во Италија и се наоѓа на југ, а тамошните власти им нудат на новите жители 700 евра месечно на три години.

Меѓутоа, постојат неколку услови кои заинтересираните мора да ги исполнат.

Населбата мора има помалку од 2000 жители, а дојденците мора да се обврзат дека ќе покренат сопствен бизнис.


-Сакаме повеќе од добротворна акција. Сакаме луѓето овде да вложат. Може да отворат било кој вид бизнис: пекара, книжара, ресторан - било што. Така нашите градови ќе оживеат а популацијата ќе се зголеми-рекол за Гардијан, Донато Тома, претседател на регионот Молизе.

-Нам не ни е цел само да ја зголемиме популацијата. На луѓето треба да им дадеме причина да останат. Во спротивно за неколку години ќе се најдеме во ист проблем-додава тој.

Минатата година во оваа област умреле или се иселиле 2800 лица, а не се родило ниедно бебе. Негативниот природен прираст е забележан во цела Италија, но Молизе нашла начин како да се бори против тоа.

Можеби ќе ве интересира

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!