06 Април, 2020
0.0563

Ќе бидат опфатени сите кредити, ама кој ќе добие олеснување на плаќањето?

Објавено во: Економија 24 Март, 2020

Банкарите чекаат на Уредба на Владата за да се види точно како ќе спроведе олеснувањето на плаќањето на ратите за кредитите за граѓаните и за фирмите. Она што е извесно дека најверојатно нема секој клиент да добие повластување од банката. Ова најмногу за тие што немале и нема да имаат проблеми со плаќањата. Тие пак граѓани кои останале без работа, се соочуваат со потешкотии или фирмите кои се погодени ќе имаат низа поволности. 

Она што е јасно дека ќе има повеќе опции за олеснување - или одложување, односно грејс-период за отплата на кредитите или пролонгирање на исплатата на кредитот на подолг период. Може да се пресмета и пониска каматна стапка или да се одобри нов, поповолен кредит за рефинансирање на постоечкиот.

Гувернерката Анита Ангеловска Бежоска рече дека можноста ќе биде дадена за сите кредитни производи односно и за потрошувачките, за станбените и за автомобилските кредити. Секако ќе бидат опфатени и кредитните картички, дозволените минуси, но и кредитите на фирмите.

Банкарите се подготвени да помогнат но сите детали сега се утврдуваат. Сепак нема да станува збор за мораториум за наплатата на кредитите туку повеќе поволности. Сепак се уште не коментираат што точно ќе прават.

Фактор објави вчера дек аи финансиките друштва кои одобруваат брзи кредити ќе понудат низа олеснувања.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Детектор анкета: Над 20% од вработените граѓани останале без своето работно место поради корона кризата

Детектор анкета: Над 20% од вработените граѓани останале без своето работно место поради корона кризата

АРНАЛ: ЗА НАМАЛЕНИ ЕМИСИИ, ПОТРОШУВАЧКА НА ЕНЕРГИЈА И ПОДОБРИ ГРАДБИ ТРЕБА ДА СЕ ПРИМЕНИ БИМ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

АРНАЛ: ЗА НАМАЛЕНИ ЕМИСИИ, ПОТРОШУВАЧКА НА ЕНЕРГИЈА И ПОДОБРИ ГРАДБИ ТРЕБА ДА СЕ ПРИМЕНИ БИМ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

Премиер лигата предупредува: Намалените плати на фудбалерите ќе имаат импакт на здравствениот систем

Премиер лигата предупредува: Намалените плати на фудбалерите ќе имаат импакт на здравствениот систем

Трипуновски: Загрозена егзистенцијата на тутунопроизводителите

Трипуновски: Загрозена егзистенцијата на тутунопроизводителите

ВЕТУВАЊЕ ОД ОРБАН: Унгарците нема да останат без работа

ВЕТУВАЊЕ ОД ОРБАН: Унгарците нема да останат без работа

Бислимовски: Администрацијата да си ги плаќа режиските сметки навреме

Бислимовски: Администрацијата да си ги плаќа режиските сметки навреме

Експертски предвидувања:ИСТОРИСКА РЕЦЕСИЈА-ГОЛЕМА ДЕПРЕСИЈА

Експертски предвидувања:ИСТОРИСКА РЕЦЕСИЈА-ГОЛЕМА ДЕПРЕСИЈА

Каков третман треба да има деловната тајна

Каков третман треба да има деловната тајна

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега