07 Декември, 2019
0.0190

Кинези ќе прават чуда со водите на Вардар!

Објавено во: Економија 05 Октомври, 2012

Министерството за економија склучи договор со кинеската фирма за планирање на водени ресурси „China Water Resources Pearl River Planning Surveying & Designing“ за изработка на пред физибилити студија за повеќенаменско искористување на реката Вардар. Вредноста на склучениот договор изнесува 76 илјади евра, бидејќи се работи само за предфизибилити студија, од која подоцна ќе треба да се изработи студијата за повеќенаменско искористување на водите на Вардар. Искористувањето на Вардар преку изградба на сет хидроцентрали е стара идеја. Проектот Вардарска долина предвидуваше изградба на 12 хидроцентрали, но поради обемноста и скапата изведба, подоцна Владата ја напушти идејата за изградба на толку многу  енергетски објекти. Целиот проект требаше да чини 1, 5 милијарди евра. Минатата година, пред изборите, дури се потпиша и меморандум со кинеската компанија CWE која требаше да изработи физибилити-студија за хидроенергетското ползување на Вардар, која треба да покаже колку од водата ќе биде за производство на електрична енергија, а колку за наводнување и за пиење. Сепак, од тоа ништо не бидна, а тендерот за предфизибилити студијата, беше објавен пред 6 месеци. „China Water Resources Pearl River Planning Surveying & Designing“ сега ќе има задача да ја осмисли првичната верзија на проектот.

Можеби ќе ве интересира

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Важни измени кај данокот за личен доход

Важни измени кај данокот за личен доход

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот