29 Февруари, 2024
0.0274

Кина постави нови цели во модерната електрификација

Објавено во: Економија 03 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Извор: Чајна Дејли

Електрификацијата ќе игра клучна улога во декарбонизацијата на Кина, особено во секторите како што се челичната индустрија, градежништвото и транспортот, велат експертите. Оваа област на Кина постојано напредуваше во изминатите неколку години, заедно со брзата декарбонизација во снабдувањето со електрична енергија.

Тоа е важна стратегија за земјата да ги постигне своите цели за јаглеродна неутралност со значително ограничување и намалување на потрошувачката на финална енергија преку поголема ефикасност во многу области, рече Гонг Јиченг, истражувач на Колеџот за еколошки науки и инженерство на Универзитетот во Пекинг.

Електрификацијата значи замена на технологии или процеси кои користат фосилни горива, како што се мотори со внатрешно согорување и котли на гас, со еквиваленти на електричен погон, како што се мотори на електрични возила или топлински пумпи.

Овие замени обично се поефикасни, ја намалуваат побарувачката на енергија и имаат се поголемо влијание врз емисиите бидејќи производството на електрична енергија се декарбонизира, соопшти Меѓународната агенција за енергетика.

На пример, во транспортниот сектор, Кина беше пионер во развојот и промоцијата на електрични возила, чиешто растечко прифаќање и проширување придонесе значително за почист и поодржлив транспортен систем, рече Гонг.

Електрификацијата во челичниот сектор, како што е распоредувањето на електричната лачна печка, која го загрева материјалот со помош на електричен лак, исто така може значително да ја подобри енергетската ефикасност на челичната индустрија и да ги намали емисиите на главните загадувачи на воздухот, како што е азот диоксид, за повеќе од 80 проценти до 2060 година.

Според Кинескиот совет за електрична енергија, процентот на електрична енергија во финалната потрошувачка на енергија во Кина се очекува да надмине 30 отсто до 2025 година од сегашните 27 отсто, што е веќе повисоко од светскиот просек.

Стапката на електрификација во индустрискиот и градежниот сектор во моментов е 26,2 и 44,9 отсто, соодветно, во Кина. Иако бројката е само 3,9 отсто во транспортниот сектор, земјата напредува со транспортната електрификација, со околу 5,2 милиони инфраструктурни единици за полнење воспоставени во текот на изминатите неколку години, создавајќи ја најголемата мрежа за полнење во светот, соопшти ЦИК.

Јанг Кун, извршен потпретседател на ЦИК, рече дека Кина енергично ќе промовира замена на јагленот и нафтата со електрична енергија во различни сектори, вклучително и индустријата, транспортот, градежништвото и земјоделството.

Транзицијата од фосилните горива бара технолошки откритија, инвестиции, како и владино планирање, рече Луо Зуоксиан, шеф на разузнавањето и истражувањето во Институтот за истражување на економија и развој Синопек.

„Со значителен потенцијал за ублажување на емисиите и декарбонизирање на синџирите за снабдување со енергија, електрификацијата е и ќе биде важна стратегија за да помогне да се постигнат целите за целосна неутрализација во Кина.

„Бидејќи електрификацијата се применува за повеќе крајни употреби на енергија, учеството на електричната енергија во вкупната финална потрошувачка на енергија ќе биде очевидно значително зголемување до 2030 година“.

Производството на електрична енергија треба да се префрли на обновливи извори на енергија, додека електричните мрежи исто така треба да ги прошират своите капацитети и флексибилност за да се приспособат на растечката побарувачка за електрична енергија, додаде Луо.


Можеби ќе ве интересира

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

ПОКАЖАА КАКО ПРИНУДУВААТ ВРАБОТЕН ДА ДАДЕ ОТКАЗ: Гигантите имаа „специјални техники“

ПОКАЖАА КАКО ПРИНУДУВААТ ВРАБОТЕН ДА ДАДЕ ОТКАЗ: Гигантите имаа „специјални техники“