29 Февруари, 2024
0.0291

Кина ја гради најголемата 5G мрежа во светот со 475 милиони корисници и остварува континуиран раст на извозот на мобилни телефони

Објавено во: Економија 12 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Технолошкиот развој и напредокот на мобилната мрежа во најголемата светска економија доживува вистински бум. Покриеноста со најновото достигнување кога станува збор за развојот на мрежното покривање во Кина е на високо ниво, а земајта станува се поголем извозник и предводник во создавање нова технологија која значително ги  намалува човечките потреби, односно помага во извршување на функции кои досега ги правеле луѓето. 

Како што јавуваат кинеските медиуми, до крајот на јули месец годинава, Кина има изградено речиси 1,97 милиони базни станици за 5G и достигна 475 милиони корисници на мобилни телефони со 5G. Ова го соопшти Министерство за индустрија и информатичка технологија (MIIT-МИИТ), со што посочија дека ја имаат најголемата светска 5G мрежа.

Базните станици за 5G кои моментално работат во Кина сочинуваат над 60 отсто од вкупниот број вакви станици во светот само три години по издавањето на комерцијалните лиценци за 5G. Исто така корисниците на 5G мрежата во земјата сочинуваат над 70 отсто од глобалните корисници на 5G.

- Изградбата на 600.000 базни станици за 5G ќе биде завршена оваа година - соопшти МИИТ.

Кинеската комерцијална лиценца за 5G е официјално издадена пред три години, но во меѓувреме со рекордни брзини се изградени базни станици, а истовремено постојано има нови откритија во клучните технологии. Развојот на 5G во Кина не само што промовира брз раст на информатичката и комуникациската индустрија, исто така внесува силен поттик за дигитализација на економијата и општеството.

- 5G-врската беше лоша на бродот кога дојдов овде минатата година, но овој пат секогаш сум поврзан - изјави Јанг, кој го носи своето семејство на планината Путуо, една од четирите познати будистички планини во Кина, лоцирана во провинцијата Жеџијанг во источна Кина.

На бродот до планината, Јанг можеше да гледа спортски игри со висока дефиниција на својот мобилен телефон. Подобреното мрежно искуство се припишува на базната станица 5G изградена на ненаселен остров во Жоушан, провинцијата Жеџијанг.

Следејќи ги координираните планови и преземајќи умерено проактивен пристап за унапредување на инвестициите во инфраструктурата, кинеските телекомуникациски оператори постојано го прошируваат бројот на базни станици за 5G мрежа.

Според статистичките податоци, до 2021 година, сите градови над нивото на префектурата низ Кина се покриени со 5G мрежата, додека сигналот 5G е достапен во над 98 отсто од окружните места и 80 отсто од населбите.

China Unicom и China Telecom, двата главни оператори во Кина, заеднички ја изградија првата заедничка 5G SA мрежа во светот, која сега постигна покриеност во урбаните области, окрузи и клучни населби

China Mobile, уште еден голем оператор во земјата, изгради над 200.000 базни станици во руралните области во соработка со China Broadnet, нов телекомуникациски оператор.

Заедничката изградба и споделувањето не само што го забрза градењето на 5G мрежата, туку и заштеди огромни ресурси и капитал, придонесувајќи за зелено и ниско-јаглеродно работење на претпријатијата.

Според пишувањата на тамошните медиуми, со заедничката изградба на 4G и 5G мрежи само од China Unicom и China Telecom биле заштедени над 210 милијарди јуани (30,65 милијарди долари) во изминатите две години. Се очекува да се заштедат над 20 милијарди јуани оперативни трошоци, 10 милијарди киловат-часови потрошувачка на електрична енергија и 6 милиони тони емисија на јаглерод годишно.

Освен забрзаната изградба на мрежата, Кина има и нови откритија во технолошките пронајдоци во клучните 5G технологии. Постојано го намалуваше јазот со глобалните индустриски лидери во однос на чиповите 5G, мобилните оперативни системи и другите основни технологии.

На пример, China Mobile водеше 156 меѓународни проекти за меѓународни стандарди за 5G и аплицираше за над 3.600 патенти за 5G, што го прави еден од водечките оператори ширум светот. Паралелно со постојаниот напредок во 5G технологиите, Кина ја зајакна својата 5G индустрија. Во 2021 година, земјата испорача 266 милиони 5G телефони, што е раст од 63,5 отсто на годишно ниво. Заклучно со април оваа година, во светот имало 1.334 модели на 5G уреди, вклучувајќи 677 мобилни уреди. Над 80 проценти или 558 од овие мобилни уреди дојдоа од Кина.

Технологијата 5G, со голем пропусен опсег, мала латентност, широка поврзаност и други карактеристики, се спојува со технологии како што се видеа со висока дефиниција, проширена реалност, виртуелна реалност и вештачка интелигенција, за да се создадат масивни сценарија за апликации во аудио и видео секторите.

Претставник на MIIT рече дека Кина дополнително ќе ги охрабри иновациите и ќе ја зацврсти индустриската основа за промовирање на иновациите во апликациите, технолошките откритија и еколошката конструкција во областа на 5G.


Достигнувањата на Кина за 5G придонесуваат за глобалниот развој


Дека технологијата во Кина има голем замаф потврдува и начинот на функционирање на еден ресторан во Пукет, Тајланд, каде мултитаск роботи со поддршка од „5G облак“ ги водат гостите до нивните маси за да нарачаат, а потоа им ги послужуваат јадењата.

Овие роботи се направени од CloudMinds Robotics, технолошка компанија со седиште во Шангај, која ја започна својата соработка со давателот на дигитални услуги на Тајланд во 2019 година. Производите на CloudMinds Robotics постепено ги заменија работниците во безбедносната патрола, при прием во хотел, во офлајн малопродажба, мерење на температурата и дезинфекциси улоги во текот на последните три години, и се појавуваат на други пазари во Азија и на Блискиот Исток.

- Како одговор на барањата во странство, ние продолжуваме да ги подобруваме нашите технички заслуги и апликативни способности, олеснувајќи ја трансформацијата на локалниот туризам интелигентно преку напредни технологии како што е 5G - рече Хуанг Ксијаокинг, основач на компанијата  CloudMinds Robotics на Светската 5G конвенција во 2022 година која се одржа неодамна во Харбин, главниот град на провинцијата Хејлонгџијанг на североистокот на Кина.

Технологиите за мобилна комуникација 5G ја поткрепуваат дигитализираната, мрежна и интелигентна трансформација на економиите и општествата среде новата рунда на технолошка револуција.

По три години официјална комерцијализација, Кина стана најцврстиот поддржувач и застапник за 5G. Има изградено околу 1,85 милиони базни станици за 5G кои поддржуваат над 450 милиони крајни корисници, и двете сочинуваат над 60 проценти од глобалниот вкупен број.

Со повеќе од 20.000 иновации на 5G апликации, Кина се труди да го олесни меѓународниот економски и социјален напредок со своите најнови достигнувања 5G.

Потсетувајќи се на случајот во 2019 година, кога експертите на China Mobile му ја покажаа примената на 5G при ретки минирања во земјата, Стивен Орлинс, претседател на Националниот комитет за односи меѓу САД и Кина, рече дека го изненадило што иако контролната соба била повеќе од 1.000 км подалеку, сè уште може да ја гарантира и следи безбедноста на рударите.

- Таквите технологии би можеле значително да го промовираат економскиот раст и создавањето работни места во Кина и САД - потенцираше Орлинс.

Во Кина, апликациите за 5G се длабоко интегрирани во интелигентни рудници, паметни фабрики и дигитални пристаништа, обезбедувајќи нови мотивации за економски раст.

Според Извештајот за развој на интернет во Кина за 2021 година, кинеската дигитална економија достигна 39,2 трилиони јуани (околу 6 трилиони американски долари) во 2020 година, што претставува 38,6 отсто од вкупниот БДП.

- Овие достигнувања ја истакнуваат улогата на синџирот на вредност 5G во промовирањето на економскиот раст и одржливиот развој - рече Жу Јуванг, директор на Одделот за јавни институции и дигитална влада на Одделот за економски и социјални прашања на Обединетите нации.

- Доколку различните региони имаат различни стандарди, мобилните комуникациски услуги нема да можат да достигнат идеален опсег и обем, а трошоците за телекомуникациските оператори и потрошувачите исто така ќе бидат повисоки - рече Лиу Џијан, виш потпретседател на ZTE.

Според Лиу, кинеските претпријатија активно учествуваат во изградбата, примената и промоцијата на глобалната 5G мрежа, како и во остварувањето на научна и технолошка соработка во дигиталниот сектор со други земји.

Qualcomm, американска компанија посветена на меѓународните телекомуникациски стандарди, работи со кинеските компании за мобилни комуникации повеќе од 30 години.

И покрај пандемијата СОВИД-19, ние сè уште успеваме да го одржие растот на бројот на персоналот од 20 проценти годишно во Кина во изминатите три години. Силниот момент што го гледаме на кинескиот пазар ја зајакнува нашата посветеност за понатамошна соработка со нашите кинески партнери - изјави Френк Менг, претседател на Qualcomm China.

Бидејќи апликацијата 5G влегува во критична фаза на брз развој, таа сега се соочува со посложени предизвици за сајбер безбедноста. Затоа, кинеските компании ја консолидираат основата за сајбер безбедност со своите иновации.

За промовирање на развојот и индустријализацијата на 5G технологијата, глобалната соработка во производството, образованието и истражувањето е од витално значење.

- Напредокот на технологиите во Кина е исто така процес за Кина за дополнително отворање и проширување на соработката - рече Гонг Ке, извршен претседател на кинескиот институт за стратегии за развој на вештачка интелигенција на новата генерација.

Можеби ќе ве интересира

СЕ ЗГОЛЕМИЛА НЕВРАБОТЕНОСТА: Колку лица се без работа во Германија?

СЕ ЗГОЛЕМИЛА НЕВРАБОТЕНОСТА: Колку лица се без работа во Германија?

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот