01 Октомври, 2023
0.0305

КИНА Е СВЕТСКИ ЛИДЕР ВО ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Ваботеноста во овој сектор достигна 12,7 милиони работни места

Објавено во: Економија 28 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Се очекува стабилен раст, особено за инсталација на соларна енергија

Поддржана од целосни синџири на снабдување и цврсти мерки на политиката, Кина постигна брз развој во обновливите извори на енергија во последниве години, при што нејзиниот инсталиран капацитет се рангираше на првото место на глобално ниво.

Според Националната управа за енергетика, по години на развој, земјата е најголемиот светски производител на ветер и сончева енергија, како и најголем домашен и надворешен инвеститор во обновлива енергија.

Во изминатите 10 години, вкупниот инсталиран капацитет за производство на обновлива енергија во Кина се искачи на 1,1 милијарда киловати, при што капацитетот за производство на хидроенергија, ветер, сончева енергија и биомаса е на врвот во светот. Комбинираната инсталирана моќност на ветерна и сончева енергија достигна 670 милиони kWs, речиси 90 пати повеќе од нивото во 2012 година, соопшти администрацијата.

Оттаму информираат дека во текот на периодот од 14-тиот петгодишен план (2021-2025), капацитетот за производство на обновлива енергија на Кина се очекува да учествува со повеќе од 50 отсто од вкупниот број, а капацитетот за производство на енергија од ветер и сончева енергија ќе се удвои, што дополнително ќе ја зацементира улогата на нацијата како глобален лидер во растот на капацитетите за обновлива енергија.

Веи Ханјанг, аналитичар на пазарот на електрична енергија во истражувачката компанија BloombergNEF, рече дека една од причината за овој брз развој се неспоредливите предности на Кина во зајакнувањето на инсталацијата за чиста електрична енергија поради големата побарувачка од домашниот пазар. Државните мрежни оператори, исто така, направија напори да обезбедат обновливите извори на енергија да се трошат, наместо да се трошат залудно.

„Обновливите извори на енергија станаа главен извор на новододадениот инсталиран производствен капацитет во земјата во последниве години, особено соларната и ветерната енергија. Кина води на глобално ниво по инсталирани капацитети за енергија од ветер, фотоволтаици, хидро и биомаса, бидејќи цврсто напредува на патот кон зелен развој“, посочува Веи.

Тој верува дека секторот за обновлива енергија на нацијата ќе забележи стабилен раст и дека сончевата енергија, особено, ќе биде сведок на дополнителни широко распространети инсталации.

Брзиот развој на обновливите извори на енергија во Кина ги привлече и мултинационалните компании. Shell plc, SABIC и Honeywell објавија планови во последниве години да инвестираат во националниот сектор за обновливи извори на енергија поради брзиот раст и огромниот потенцијал. Глобалните енергетски и хемиски гиганти подготвуваат локални планови кои покриваат широк спектар на потсектори како што се петрохемикалии, водород, станици за полнење возила и собирање јаглерод, користење и складирање или CCUS.

Shell plc, со седиште во Лондон, постојано инвестира во кинескиот пазар на обновливи извори на енергија во последниве години. Дел од планот на компанијата е да го прошири своето делување во земјата со изградба на мрежа на станици за полнење гориво со водород во Шангај - првата мрежа за полнење на водород на Шел во Азија - во соработка со државното претпријатие Shenergy Group Co.

Заедничкото вложување е во насока на планирањеизградба на 6 до 10 станици за полнење гориво во водород во Шангај и во регионот на делтата на реката Јангце во следните пет години, со зголемување на 30 станици до 2030 година.

Шел, исто така, изрази оптимизам за изгледите за CCUS во Кина, верувајќи дека тоа е од суштинско значење за да и се помогне на нацијата да постигне врв на емисија на јаглерод до 2030 година и неутралност на јаглерод до 2060 година.

Џејсон Вонг, извршен претседател на Shell Companies во Кина, рече дека значителниот геолошки потенцијал на нацијата за складирање на јаглерод - има околу 2.400 гигатони капацитет за складирање, втор веднаш по оној на САД - значи дека има многу потенцијал да се искористи.

Американската енергетска компанија ExxonMobil објави дека ќе соработува со China National Offshore Oil Corp и Shell plc за да развие центар за собирање и складирање на јаглерод, или CCS, во Хуижоу, провинцијата Гуангдонг. Објектот, првиот голем офшор CCS центар во Кина, способен да собира до околу 11 милиони тони јаглерод диоксид годишно, значително ќе ги намали емисиите на јаглерод диоксид и ќе ги задоволи потребите за декарбонизација на претпријатијата во областа.

Во Шангај сообраќа нов енергетски автобус (Photo/Xinhua)


Транзицијата се засили

Луо Зуоксиан, шеф на разузнавањето и истражувањето на Институтот за истражување за економија и развој Синопек напоменува дека се очекува раст на странските инвестиции во енергетскиот сектор на Кина бидејќи нацијата продолжува да ја засилува својата транзиција на зелена енергија, со цел да стане јаглеродно неутрална до 2060 година.

„Водечка во бројките за производство на обновлива енергија со години, Кина има пазарен потенцијал што ниту една друга земја не може да го достигне“, рече тој.

Енергетските претпријатија во државна сопственост, исто така, ја помагаат транзицијата на зелената енергија во земјата со оптимизирање на нивниот бизнис.

На пример, China Petrochemical Corp, исто така познат како Sinopec – најголемата светска рафинера, континуирано го засилува својот капацитет за производство на зелен водород и ја прошири својата мрежа за полнење гориво со водород низ целата земја.

Искористувајќи ја својата национална мрежа за полнење гориво со гас, компанијата активно ја изгради својата мрежа за полнење гориво со водород во Кина. Таа има за цел капацитетот за полнење гориво за овој гас да достигне 120.000 тони годишно до 2025 година.

Sinopec ја засили работата во својата рафинерија со користење на зелен водород, кој се добива од обновливи извори, вклучувајќи ја сончевата енергија и ветерот. Исто така, работи на зголемување на употребата на обновлива енергија во производството на водород за постепено да ги замени фосилните горива во рафинерискиот сектор. Целта е да се стане лидер во висококвалитетниот развој на националниот пазар на водород и да се промовира потрошувачката на почиста енергија во транспортниот и индустрискиот сектор.

Брзиот развој на обновливите извори на енергија на Кина дополнително го поттикна глобалното вработување. Според неодамна објавениот годишен преглед за обновливи извори на енергија и работни места за 2022 година од Меѓународната агенција за обновлива енергија, вработеноста ширум светот во овој сектор достигна 12,7 милиони работни места минатата година, при што Кина сочинува речиси половина од вкупниот број, и покрај долготрајните ефекти на КОВИД-19 и глобалната енергетска криза.

Речиси две третини од овие работни места се во Азија, при што Кина зазема 42 отсто од глобалната бројка, а потоа следат Европската Унија и Бразил со по 10 отсто и САД и Индија со по 7 отсто.

Минатата година, 5,4 милиони луѓе беа вработени во секторот за обновливи извори на енергија во Кина, што е повеќе од 4,7 милиони во 2020 година. Од овие позиции, сферата на соларните фотоволтаици заземаа најголем удел, со работна сила проценета на близу 2,7 милиони, што е повеќе од 2,3 милиони во 2020 година .

Кина, исто така, има 48 отсто од 1,4 милиони работни места на глобалниот пазар на ветер на копно и море минатата година, иако додадените 47 гигавати во секторот беа значително помалку од претходната година. Кина, исто така, даде најголем придонес за работните места во хидроенергијата, со 37 проценти од таквите вработувања на глобално ниво, и покрај пандемијата што го одложи завршувањето на некои проекти.

Лиу Дечун, директор на Одделот за зачувување на ресурсите и заштита на животната средина во Националната комисија за развој и реформи, врвниот економски регулатор во земјата, верува дека Кина може да го достигне врвот на емисиите на јаглерод диоксид до 2030 година и да постигне јаглеродна неутралност до 2060 година како што е планирано, бидејќи направи значителен напредок во нејзината зелена и нискојаглеродна енергетска трансформација во текот на изминатата деценија.

Потрошувачката на чиста енергија во Кина сочинуваше 25,5 отсто од вкупната употреба на енергија минатата година, што претставува пораст од 11 процентни поени во однос на 2012 година.

Инсталираниот капацитет за производство на енергија од ветер и фотонапонска енергија се зголеми за околу 12 пати во однос на 2012 година, а нејзиното ново производство на енергија за прв пат надмина 1 трилион киловат-часови.


Можеби ќе ве интересира

КРЕАТОРОТ НА ПОПУЛАРНАТА ИГРА FORTNITE ДЕЛИ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА: Вработените се збогуваат со „Epic Games“ и во Нови Сад

КРЕАТОРОТ НА ПОПУЛАРНАТА ИГРА FORTNITE ДЕЛИ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА: Вработените се збогуваат со „Epic Games“ и во Нови Сад

ЗАПИРААТ НОВИТЕ ВРАБОТУВАЊА ВО ГЕРМАНИЈА: Намалено производство, помал број на работници

ЗАПИРААТ НОВИТЕ ВРАБОТУВАЊА ВО ГЕРМАНИЈА: Намалено производство, помал број на работници

АВСТРИЈА ДОБИВА НАЈНОВА ГЕНЕРАЦИЈА НОЌНИ ВОЗОВИ: Луксузни и брзи, ќе се движат со 230 километри на час

АВСТРИЈА ДОБИВА НАЈНОВА ГЕНЕРАЦИЈА НОЌНИ ВОЗОВИ: Луксузни и брзи, ќе се движат со 230 километри на час

CREDIT SUISSE“ ИЗГУБИ РЕЧИСИ 13 ОТСТО ОД СВОЈАТА РАБОТНА СИЛА: „Не можеме да создаваме работни места за секого“, објави Серџо Ермонти

CREDIT SUISSE“ ИЗГУБИ РЕЧИСИ 13 ОТСТО ОД СВОЈАТА РАБОТНА СИЛА: „Не можеме да создаваме работни места за секого“, објави Серџо Ермонти

ПОЗНАТ РЕСТОРАН НАПРАВИ ПОТЕГ ЗА ПОФАЛБА: Ги намали цените поради зголемените трошоци, со дополнителен попуст за вработените

ПОЗНАТ РЕСТОРАН НАПРАВИ ПОТЕГ ЗА ПОФАЛБА: Ги намали цените поради зголемените трошоци, со дополнителен попуст за вработените

ДАЛИ Е МОЖНО, СО ПЛАТА ОД 4.000 ЕВРА НА „РАБОТ НА СИРОМАШТИЈА“: Во оваа европска земја најмногу пари се трошат за кирија и здравствено осигурување

ДАЛИ Е МОЖНО, СО ПЛАТА ОД 4.000 ЕВРА НА „РАБОТ НА СИРОМАШТИЈА“: Во оваа европска земја најмногу пари се трошат за кирија и здравствено осигурување

РАСТАТ ПЛАТИТЕ: Колку заработуваат Црногорците?

РАСТАТ ПЛАТИТЕ: Колку заработуваат Црногорците?

Здрава е, но и скапа за повеќето граѓани – имаме ли навика да купуваме бамја?

Здрава е, но и скапа за повеќето граѓани – имаме ли навика да купуваме бамја?

Две балкански земји имаат највисока инфлација во ЕУ

Две балкански земји имаат највисока инфлација во ЕУ