20 Октомври, 2019
0.0327

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Објавено во: Финансии 14 Септември, 2019

Жена од БиХ која отишла во Норвешка, раскажува колку овој „рај“ се променил во последните години. 

Таа веќе неколку години работи во кујна во дом за стари лица. 

„Земам плата од 2.500 евра, од кои 35 проценти веднаш одат за осигурување и придонеси. На рака добивам 1.700 евра“, вели согорничката на порталот byka.

Вели дека стан со една спална соба е 500 евра, а оние кои се двајца, веќе земале станови на кредит, и одвојуваат околу 1.000 евра за рата. 

Становите во Норвешка се скапи, посебно во големите градови. Услов за добивање кредит е учество од 15%. 

Раскажува дека стандардот е висок, но и цените. 

Можеби ќе ве интересира

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода