10 Јуни, 2023
0.0234

Како да се помират тврдокорните пушачи и Светската здравствена организација

Објавено во: Мои пари 31 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Во Европската унија се води дебата на тема кој е најефикасниот план за намалување на штетите предизвикани од пушење. Заговорниците на производите без чад, повикувајќи се на неколку светски студии, инсистираат на ставот дека овие производи се многу помалку штетни во споредба со цигарите и дека треба да се користат. Од друга страна, дел од официјалните лица на ЕУ и научната заедница остануваат внимателни, истакнувајќи го недостатокот на информации за долгорочните ефекти на алтернативите.

Ризикот секогаш постои, но може да се намали штетата

Европската комисија зазема став дека сите научни проценки во врска со новите никотински производи ќе бидат внимателно разгледани. Пратеничката на десниот центар за Европскиот парламент, Марија Спираки смета дека целта треба да биде „двојна“ и дека на пушачите може да им се помогне да се откажат од традиционалното пушење со користење на нови тутунски производи, но дека пристапот до овие производи треба да биде уреден под многу строги услови.

Во прилог на тезата дека на светот му е потребна примена на концептот за намалување на штети, пример наведе Константинос Фарсалинос, научен соработник на кардиохирургијата Оназис во Грција, објаснувајќи дека ако се врзете со појас во автомобил, тоа не значи дека нема да доживеете судир, но поголеми се шансите да ја преживеете несреќата или да не бидете потешко повредени.

„Носењето појас додека возите ја намалува штетата. На луѓето не им е забрането да ги возат своите автомобили, бидејќи тоа подразбира одредени ризици. Вие не го елиминирате ризикот, туку го намалувате“, вели тој.

Сличен став на оваа тема изнесе и Дејвид Свенор, канадски правник и професор на Универзитетот во Отава, истакнувајќи дека сè што прават луѓето носи извесен ризик. Свенор рече дека повеќе од 50 години знаеме дека луѓето не се разболуваат и умираат поради никотинот од кој се зависни, туку поради начинот на кој го внесуваат - со вдишување во белите дробови.

„Знаеме дека можеме да го намалиме ризикот за речиси 99 проценти со едноставен премин на производите кои не согоруваат, а ги исполнуваат стандардите врзани за состојките“, смета тој.

За пушачите единствен спас е алтернативата

За долгогодишните пушачи и зависници од никотин на кои им е многу тешко или никако не се во состојба да ги остават цигарите, користењето производи без чад може да претставува првиот чекор кон откажување од цигарите и намалување на ризикот од заразување со болести, за кои се знае дека се предизвикани од тутунскиот чад, сметаат многу експерти.

Корнел Раду-Логин, заговорникна јавното здравје на Европската мрежа за превенција од пушење и тутун (ENSP), иако е скептик кога станува збор за замена на цигаритесо производите без чад, прокоментира дека новите тутунски производи би можеле да бидат решение за големиот број пушачи, доколку тоа им го препорача доктор.

„Секој медицински експерт може да им помогне на пушачите да престанат да пушат,на начин на кој смета дека енајдобар за пушачот“, заклучи тој.

Заклучокот на многу светски експерти е дека несогорливите тутунскипроизводи навистина се алтернатива на цигарите, бидејќи го намалуваат ризикот по здравјето, што го потврдија телата како Вишиот здравствен совет во Белгија, Институтот за проценка на ризик во Германија (BfR), Институтот за здравје и животна средина во Холандија (RIVM), Кралскиот лекарски колеџ во Велика Британија или Американскара управа за храна и лекови(FDA).

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

„КАМ“ останува најпосакуван работодавач – го зголемува регресот за годишен одмор на 37.600 денари за сите вработени

„КАМ“ останува најпосакуван работодавач – го зголемува регресот за годишен одмор на 37.600 денари за сите вработени

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 85,56 евра за мегават час, на МЕМО 79 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 85,56 евра за мегават час, на МЕМО 79 евра за мегават час

Халки штедна книшка како подарок за крајот на успешната учебна година

Халки штедна книшка како подарок за крајот на успешната учебна година

Сојузот на здруженија на дијабетичари препорачува: Баланс+ јогурт за одржување на дигестивното здравје на лицата со дијабетес

Сојузот на здруженија на дијабетичари препорачува: Баланс+ јогурт за одржување на дигестивното здравје на лицата со дијабетес

Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова во Музејот на Град Скопје

Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова во Музејот на Град Скопје

ВИДЕОЛОТАРИЈА ГО ДОБИ СЕРТФИКАТОТ ОД ЕВРОПСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЛОТАРИИ ЗА ОДГОВОРНО ПРИРЕДУВАЊЕ НА ИГРИ НА СРЕЌА

ВИДЕОЛОТАРИЈА ГО ДОБИ СЕРТФИКАТОТ ОД ЕВРОПСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЛОТАРИИ ЗА ОДГОВОРНО ПРИРЕДУВАЊЕ НА ИГРИ НА СРЕЌА

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство