12 Ноември, 2019
0.0277

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен

Објавено во: Финансии 08 Ноември, 2019

Владата преку Агенцијата за млади и спорт ја намали проекцијата на сумата што треба да се инвестира во изградба и реконструкција на спортски објекти во 2019. Пред еден месец донесена е одлука до крајот на годината да се потрошат 170,7 наместо 210 милиони денари.

Оваа владина програма вклучува изградба на пливачки базен во Охрид, реконструкција на затворениот базен во Струга, изградба на 14 затворени училишни базени, изградба на спортска сала во Шуто Оризари, на две сали за боречки вештини, изнајмување на седум монтажни лизгалишта и реконструкција на други спортски објекти. 

Дарко Каевски, директорот на Агенцијата за млади и спорт, вели дека намалувањето на предвидената сума се должи поради тоа што има доцнење во рокот на делот од изградбата на базенот во Охрид. Станува збор за пропусти во изведувањето на градежните работи,кои ја стопирале изградбата на затворениот пливачки базен кој е капитален објект вреден 5 милиони евра,

- Изведувачот сега има рок до 31 декември 2020, до кога очекувам да биде завршен. Проблем претставуваа тоа што градењето навлезе под нивото на водата од езерото. За другите проекти нема застој. Мои очекувања се дека базенот во Струга ќе биде готов во 2021, а истата година и првите шест училишни базени. Најбрзо за реализација ќе бидат монтажните лизгалишта, кои ќе бидат подготвени оваа година, вели Каевски.

Што се однесува до државните инвестиции во спортските објекти, Министерството за образование гради и пушта во употреба училишни спортски сали. Според ребалансот на буџетот за 2019, за спортските објекти во основните училишта се предвидени да се потрошат 408 милиони денари, додека за тие во средните училишта 81 милион денари.Поголемиот дел се во рамките на проектот „изградба на 145 спортски сали“ од претходното владеење, за што актуелната Влада одлучи да го продолжи. За оваа цел беше постигнат кредитен договор од 30 милиони евра со ЕБОР, а целокупната инвестиција би чинела 75 милиони евра.

Во програмата на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор за 2019-та се предвидени 400.000 евра за Националната фудбалска арена „Тоше Проески“ за нејзина доизградба, адаптација и реконструкција.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

Можно е изборите да ја забават економијата во следната година, смета гувернерката Бежовска

Можно е изборите да ја забават економијата во следната година, смета гувернерката Бежовска

КОЛКУ И КОГА - во декември ќе се офајдат „скенирачите“ на фискални сметки

КОЛКУ И КОГА - во декември ќе се офајдат „скенирачите“ на фискални сметки

Буџетот за идната година денеска на владина седница

Буџетот за идната година денеска на владина седница

Милошоски прашува - зошто доцни предлог Буџетот за идната година

Милошоски прашува - зошто доцни предлог Буџетот за идната година

Со прогресивниот данок се собираа пари за социјалците, а сега Царовска и Заев треба да бараат пари од друго место

Со прогресивниот данок се собираа пари за социјалците, а сега Царовска и Заев треба да бараат пари од друго место