23 Јули, 2024
0.0406

Истрага дали навистина климатизерите го оставија регионот без струја

Објавено во: Балкан 22 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Црногорските и албанските власти тврдат дека причината за регионалниот дефект на електроенергетскиот систем е последица на големото оптоварување и зголемувањето на дневната потрошувачка поради високите температури. Европската асоцијација на оператори покренува меѓународна истрага дали е тоа навистина одговорот за хаваријата поради која цел регион остана без напојување..

Без струја вчера неколку часа останаа Босна и Херцеговина, голем дел од Хрватска и Албанија и Црна Гора. Телекомуникацијата исто така беше лоша, а се влошуваше како што минуваше времето без струја, што предизвика паника кај луѓето.

Црногорските и албанските власти посочуваат дека високите температури доведоа до поголема потрошувачка на електрична енергија, а потоа до преоптоварување на мрежата и дека не се во прашање дефекти.

Хрватска и Босна и Херцеговина соопштија дека не забележале дефекти во нивниот електроенергетски систем. Затоа, телото на Европската комисија, Европската асоцијација на оператори, ќе покрене меѓународна истрага за да се утврди причината за регионалната хаварија.

Хрватските власти, како што пренесуваат локалните медиуми, официјално објавија дека колапсот теоретски можел да ја зафати цела Европа, бидејќи енергетските системи се поврзани и дека е неодговорно да се прават какви било претпоставки пред официјалната истрага на европските тела, која вообичаено трае шест месеци.

Но, со оглед на бројните обвинувања кон Албанија и Црна Гора, нивните функционери ја изнесоа теоријата за прекумерна потрошувачка поради горештините. Исто така, беше истакнато дека пехот секако не е предизвикан од човечки фактор.


Можеби ќе ве интересира

АКО ГРАНДЕ ПАНДА СЕ ПРОДАВА КОЛКУ И ФИАТ 500 Л, ЌЕ ИМАМЕ ИЗВОЗ ОД ПОВЕЌЕ ОД ДВЕ МИЛИЈАДИ ЕВРА: Иван Николиќ за производството на новото возило

АКО ГРАНДЕ ПАНДА СЕ ПРОДАВА КОЛКУ И ФИАТ 500 Л, ЌЕ ИМАМЕ ИЗВОЗ ОД ПОВЕЌЕ ОД ДВЕ МИЛИЈАДИ ЕВРА: Иван Николиќ за производството на новото возило

ОВАА БАЛКАНСКА ЗЕМЈА ЌЕ СТАНЕ ПРВА НА БАЛКАНОТ СО СЕРИОСКО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ: Ново поглавје за Србија

ОВАА БАЛКАНСКА ЗЕМЈА ЌЕ СТАНЕ ПРВА НА БАЛКАНОТ СО СЕРИОСКО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ: Ново поглавје за Србија

СТАТИСТИКА НА ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА: Хрватска имала најмногу лекари во 1984 година, Црногорците пиеле најмногу млеко, а еве во што водела Македонија

СТАТИСТИКА НА ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА: Хрватска имала најмногу лекари во 1984 година, Црногорците пиеле најмногу млеко, а еве во што водела Македонија

„СОЛУН ВО ТОТАЛЕН КОЛАПС“: Еве како да ги избегнете најголемите гужви

„СОЛУН ВО ТОТАЛЕН КОЛАПС“: Еве како да ги избегнете најголемите гужви

ПЛЕН ОД ОКОЛУ 800.000 ЕВРА - невиден грабеж во Сански Мост, украдени 2 кеси

ПЛЕН ОД ОКОЛУ 800.000 ЕВРА - невиден грабеж во Сански Мост, украдени 2 кеси

ЕВЕ КАКО СЕ ПОДДРЖУВА ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО: за купена Гранде Панда од Крагуевац субвенции од 5.000 евра

ЕВЕ КАКО СЕ ПОДДРЖУВА ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО: за купена Гранде Панда од Крагуевац субвенции од 5.000 евра

Полнач за мобилен телефон итно повлечен од пазар во соседството: Голема опасност од пожар и струен удар!

Полнач за мобилен телефон итно повлечен од пазар во соседството: Голема опасност од пожар и струен удар!

МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕЖАТ НА ДНОТО НА СРПСКИ ДУНАВ! Германија дава „брдо пари“ за експлоатација на богатствата

МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕЖАТ НА ДНОТО НА СРПСКИ ДУНАВ! Германија дава „брдо пари“ за експлоатација на богатствата

ЕКСПЛОЗИЈА КАЈ ЕЗЕРОТО ГАЗИВОДА ВО КОСОВО: Оштетени се неколку возила

ЕКСПЛОЗИЈА КАЈ ЕЗЕРОТО ГАЗИВОДА ВО КОСОВО: Оштетени се неколку возила