29 Ноември, 2021
0.0215

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Објавено во: Економија 26 Октомври, 2021

Коста Петров, директор на Фондот за иноваци и технолошки развој (ФИТР) објави дека ова е историски ден за македонскиот стартап екосистем. 

Владата го изгласа Планот за забрзан економски раст 2022-2026 кој вклучува хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони евра, со фокус на стартапи и иновативни компании.

„Во Инвестицискиот фонд државата ќе учествува со 10 милиони евра, додека остатокот од 17 милиони евра ќе биде приватен капитал и од меѓународни финансиски институции. Инвестицискиот фонд ќе биде менаџиран од меѓународно избрано Друштво за управување со фондови, кое е регистрирано согласно Законот за алтернативни инвестициски фондови во ЕУ. Инвестициите на Фондот ќе се движат од 100 илјади евра до 1,5 милиони евра, а ќе се инвестира во македонски и во регионални стартапи“, информира Петров. 

Се очекува Фондот да започне со инвестиции во втората половина од 2022 година.

Можеби ќе ве интересира

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата