27 Септември, 2020
0.0229

ИСЕЛЕНИЦИТЕ ГИ ГУБАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА - тоа ќе ги секне парите што ни ги праќаат

Објавено во: Финансии 05 Мај, 2020

Веќе не е тајна дека корона кризата ќе ги секне и дознаките. Тоа денеска го потврди и гувернерката Анита Бежовска-Ангеловска.

Дознаките од странство, рече таа, се значајна категорија. Во просек во изминативе 5-6 години вкупните приватни трансфери во земјава изнесуваа 15 отсто од БДП. Со нив значајно се финансираше домашната побарувачка, со тоа што две третини беа наменети за лична потрошувачка, а една тредина за инвестиции и штедење. 

„Оваа година глобално дознаките би паднале за 20 отсто во однос на претходната година, а главна причина е што во светот се губат работните места, а иселениците се во тој дел ранлива категорија. НБМ предвидува за годинава пад на приватните трансфери, и на оние што стигнуваат преку банките, но и тие што стигнуваат преку готовината. Или, како процент од БДП, дознаките ќе паднат за два до три проценти“, рече Бежовска.

На прашањето дали кај нас се заблежуваат позначајни одливи на капитал, гувернерката рече дека на глобално ниво во првиот квартал се видливи значајни одливи слични како за време на глобалната економска криза. Но веќе во април се заблежуваат помали одливи од економиите во април, што се забележува поради релаксирачките политики. 

Кај нас ова не е случај, бидејќи ние во минатото не сме имале значајни краткорочни капитални текови. Тоа во основа придонесува за помала ранливост на нашата економија на вакви шокови. Кај нас доминантен тек се СДИ, кои се постабилна компонента, и даваат значителен придонес за економијата.

За приливот на СДИ до крајот на годинава се очекува тие значајно да се намалат, наспроти солидните движења во изминативе 5 до 6 години,особено во 2018 година. За оваа година се очекува видливо да се намалат и да бидат 1,6 отсто од БДП. Значи, за оваа година се очекува јак шок, но тие да се вратат следната година, на ниво од 3,5 отсто. Во глобала се очекува инвестициите да паднат до 30 до 40 отсто, што ќе важи и за земјава.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај