03 Јуни, 2020
0.0185

Шао Јанг, директор за стратешки развој на Huawei CBG

Huawei Global Analyst Summit 2020: За нови можности на пазарот фокусирање на градење интелигентен екосистем

Објавено во: Економија, Мои пари 21 Мај, 2020

На Huawei Global Analyst Summit 2020 во Шенжен, Huawei Consumer Business Group (CBG) беше домаќин на дискусија со новинари и аналитичари за најновите трендови во индустријата, иновативните технологии и развојот на екосистемот на Huawei. Темата на годинешниот настан беше „Seamless AI Life”, со главен фокус за идниот развој на технолошката компанија.

„Ерата на Интернет на Сè отвори пазар од трилиони долари што обезбедува нови деловни можности, услуги и уреди”, изјави Шао Јанг, директор за стратешки развој на Huawei CBG. “Huawei Consumer Business Group се потпира на стратешката визија за интегрирано и интелигентно потрошувачко искуство преку Seamless AI Life. Ние развиваме револуционерен екосистем со кој сакаме да обезбедиме хардверска поврзаност, можности за споделување и синхронизирање на содржини / услуги помеѓу уредите 1+8+N.”

Huawei ширум светот е посветен на својата нова „1+8+N” стратегија за Seamless AI Life, во која “+” се однесува на WAN и технологиите за поврзување со краток дострел што ги поврзуваат силосите со разни уреди. Компанијата продолжува да инвестира во клучните технологии претставени од 5G, Huawei Share, дистрибуираниот нов оперативен систем и Huawei Assistant, што ја открива долгорочната конкурентност на брендот и постојаното лансирање на иновативни производи во индустријата. Покрај тоа, Huawei Mobile Services (HMS)им овозможуваат на корисниците да ги синхронизираат своите содржини преку повеќе уреди и да ја олеснат целокупната работа, домашните услови и патувања. Сето ова придонесува за интелигентно корисничко искуство.

Софтвер за сите сценарија и екосистем заснован на дистрибуиран оперативен систем

Еволуцијата во функционалноста на уредите се должи на постојаниот развој на комуникациските и интерактивните потрошувачки технологии. Потрошувачите сé повеќе купуваат паметни уреди. Сепак, повеќето од нив веруваат дека во денешно време поврзаноста помеѓу различни уреди е многу комплицирана.

„Идната насока за развој на паметни уреди е во флексибилните можности за интерконекција помеѓу многу различни уреди, со фокус на паметни уреди. Ова поставува нови барања на оперативните системи. Комуникацијата помеѓу различни уреди мора да биде ефикасна и брза, како кога користите само еден уред. Податоците и можностите мора да се споделат помеѓу уредите со безбеден пристап и врска. Екосистемот мора да биде целосно отворен и погоден за непречено споделување помеѓу различните уреди”, изјави Ванг Ченглу, претседател на одделот за развој на софтвер на Huawei CBG.

Ванг Ченглу, претседател на одделот за развој на софтвер на Huawei CBG

Huawei ги револуционираше оперативните системи до дистрибуираната архитектура што може да функционира непречено во екосистем составен од различни типови уреди. Преку технологија за споделување, со загарантирана безбедност и приватност за корисниците во сите сценарија, воспоставени се силни врски помеѓу луѓето, уредите и податоците. Ова им овозможува на повеќето уреди да ги споделуваат можностите едни со други. На пример, со EMUI 10.1 функцијата за Multi-screen collaboration, компјутерската камера или микрофон, може да се користи за да добиете телефонски повик од вашиот телефон. Контролниот центар за повеќе уреди на мобилен телефон ви овозможува интелигентна интеракција меѓу уреди, овозможувајќи да ги вклучите IoT-уредите или да го проектирате екранот од еден уред на екранот на друг.

Заедничките отворени односи носат нови можности за развој во индустријата. За производителите на хардвер, можностите за дистрибуција го олеснуваат користењето на апликациите и го зголемуваат користењето на уредот. Тие исто така ги намалуваат проблемите и времето на програмерите кои треба да создадат само една верзија на апликација за соработка со повеќе уреди и да го подобрат искуството на корисниците со AI.

Целосно отворен HMS систем за градење Seamless AI life

Huawei им дава нова можност на своите развивачи - идеја за “Chipset-Device-Cloud”. Списокот на алатки вклучува десетици основни пакети HMS, како што се Account Kit, In-App Purchase Kit, Machine Learning Kit, HiAI Kit и Camera Kit. Huawei работи со развивачи и партнери низ целиот свет за да го изгради екосистемот Huawei Mobile Services. Така, тој ги збогатува содржините и услугите што им се достапни на корисниците на Huawei, обезбедувајќи беспрекорен AI животен век за корисниците во 5G ерата.

„Huawei нуди водечки апликации на пазарот, го скратува процесот на пребарување и обезбедува поатрактивни апликации во различни региони. Huawei исто така воведеQuick App и Ability на глобално ниво. Quick Appе бесплатна апликација која овозможува лесна и брза употреба на услугата без потреба од инсталација, и им нуди на корисниците хомогена употреба на услугата на различни уреди во различни случаи”, вели Ерик Тан, заменик директор на Одделот за потрошувачи за Cloud услуги.

Ерик Тан, заменик директор на Одделот за потрошувачи за Cloud услуги

Компанијата им нуди на програмерите алатки за интегрирано опкружување за развој (IDE), поддржувајќи пристап до една точка на глобална дистрибуција до сите типови уреди. Од март годинава, Huawei има повеќе од 1,4 милиони регистрирани развивачи ширум светот. Програмерите ги искористуваат основните пакети HMS, како што се мапите и услугите за аналитика.Повеќе од 60,000 апликации се веќе интегрирани со клучните HMS услуги, што претставува зголемување од 667% на годишна основа. Во иднина, Huawei ќе отвори повеќе можности за Chipset-Device-Cloud и ќе работи со уште брилијантни развивачи и партнери ширум светот, за да изгради Seamless AI life екосистем.
Можеби ќе ве интересира

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија