13 Јули, 2020
0.0199

ГРЦИТЕ ГИ ОТКРИЈА ПРАВИЛАТА - раздалечени лежалки и однапред направени корона тестови

Објавено во: Балкан 13 Мај, 2020

Грчкиот министер за туризам Харис Теохарис ги откри здравствените протоколи за хотели и аеродромски летови од странство, кои наскоро ќе се рестартираат. Бидејќи Грција се промовира и сугерира како една од најпогодните дестинации за годинешното лето, здравствените протоколи што ги следи земјата беа предмет на голем интерес. 

Како што објави порталот Грикдом, според најавите на министерот, неколку од потенцијалните регулативи се следниве:

• За резервирање на лет преку интернат на странски патник кој сака да оди во Грција како дестинација, тој треба да има здравствено уверение дека не е позитивен на коронавирус, изваден во претходните 72 часа. Без овој документ, резервирање лет преку интернет не е можно.

• Соодветно на тоа, грчките туристи со намера да патуваат во странство, треба да бидат проверени на 72 часа пред нивното патување, врз основа на транснационални договори.

• На летовите од и кон Грција нема да има празни места, односно нивните капацитети ќе бидат полни, со цел воздушниот транспорт да биде финансиски одржлив.

• Исто така, се предлага на летовите со траење од максимум четири часа да се сервираат само претходно спакувани грицки и без оброци.

• Туристите заминуваат од земјата без никаква проверка, за да не се ризикува нивно заробување и карантин во Грција, што би претставувало анти-мотив за избор на нивната земја како дестинација за одмор.

• Во секој туристички регион во земјата, Министерството за туризам ќе изнајмува туристички сместувачки капацитет што ќе функционира како „хотел во карантин“, каде што ќе бидат префрлени туристите доколку се утврди дека се трансмитери на коронавирус.

• Секој хотелско-туристички капацитет е должен да склучи договор со лекар, кој лично или преку телемедицина треба да утврди дали одреден турист ќе биде подложен на тест за коронавирус. Овие тестови ќе треба да дадат резултат најдоцна во рок од 6 часа, со цел секој што смета дека е позитивен да биде префрлен во „хотели за карантин“.

• Во секој хотел ќе биде направена специјална обука за персоналот, во врска со посебните правила за здравствена заштита.

• Во хотелите нема да се служи во нивното бифе, туку ќе биде вклучена само услуга (со исклучок за многу мали хотелски единици).

• Лежалките за сонце ќе бидат поставени оддалечено и ќе бидат покриени со пкривка за една употреба за секој поединечен посетител што ќе дојде на плажа.

Министерот за туризам исто така ги напомена предвидувањата за транснационални договори со земји како Бугарија, Израел, Кипар. Целта на споменатите договори е бесплатен трансфер и враќање на грчките тури во овие земји. Конечно, министерот предвидува дека иако приходот од минатата година од туризмот достигна 18 милијарди евра, приходот оваа година ќе биде, во најдобар случај, приближно 8 милијарди евра.

Можеби ќе ве интересира

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите