23 Јули, 2024
0.0246

ГОТОВО Е: „СКОПСКИ ПАЗАР“ МУ ГО ПРОДАДЕ ОБЈЕКТОТ БРИКОЛАЖ НА ЛИДЛ ЗА 9 И ПОЛ МИЛИОНИ ЕВРА - ова се деталите

Објавено во: Економија 12 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Преку информација на Берзата, потврдена е информацијата за која Фактор пишуваше уште пред подолг период. 

Имено, Скопски пазар му го продаде објектот на Бриколаж на германскиот синџир маркети Лидл, за сума од над 9 и пол милиони евра.

Тоа компанијата го објави како голема зделка со заинтересирана страна. 

Всушност, објавено е дека станува збор за продажба на недвижен имот во општина Гази Баба, а токму таму се наоѓа објектот на Бриколаж. 

Познато е дека се објавуваат големи зделки кога вредноста на зделката (вклучувајќи, без ограничување, заем, кредит, залог, гаранција) или меѓусебно поврзани зделки, доколку таквата зделка, односно зделки се однесуваат на стекнување или на отуѓување, или на можно отуѓување, директно или индиректно на имот на друштвото чијашто вредност изнесува над 20 отсто од книговодствената вредност на имот на друштвото определена врз основа на последните финансиски извештаи на друштвото, со исклучок на зделки извршени во текот на редовното работење на друштвото, зделки поврзани со стекнување преку запишување обични акции на друштвото, и зделки поврзани со стекнување на конвертибилни обврзници, како и други зделки определени во статутот на друштвото како зделки на кои ќе се применува постапката на одобрување на големи зделки, на начинот определен со Законот за трговски друштва. 

Како што објавија од компанијата, вредноста на оваа зделка е во апсолутен износ 9.564.485 евра без вклучен ДДВ (или 588.911.166 денари без вклучен ДДВ).

Станува збор за релативен износ на 9,3 отсто во однос на вредноста на имотот на друштвото, односно 25,04 отсто од вредноста на капиталот и резервите на друштвото определени врз основа на последните финансиски извештаи на друштвото.

„Цената соодветставува со пазарната вредност на таков тип на зделки“, се вели во објавата од Скопски пазар, и се нагласува дека страни во зделката се Скопски пазар и Лидл Северна Македонија. 

Нина Нинеска-Фиданоска

Можеби ќе ве интересира

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ