28 Мај, 2024
0.0292

ГОЛЕМА ПАНИКА КАЈ АКЦИОНЕРИТЕ НА „РАДЕ КОНЧАР-АПАРАТНА ТЕХНИКА“ - како преку ноќ им „изгореа“ дури 400 илјади евра

Објавено во: Економија 27 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Голема паника завладеа кај акциоенрите на „Раде Кончар - апаратна техника“, дознава Фактор, бидејќи по паднатата судска пресуда за фирмата во која тие имаат 40 отсто, а која тежи најмалку еден милион евра, тоа за нив ќе значи голема загуба од близу 400 илјади евра.

За нештата да станат појасни, ќе објасниме зошто всушност се случува оваа паника. 

Компанијата „Раде Кончар Апаратна техника“, која е акционерско друштво и котира на Берзата, има влог од 40 отсто во Друштвото со ограничена одговорност „Раде Кончар Заеднички служби“. Оваа фирма „Раде Кончар заеднички служби“ неодамна изгуби судски процес тежок 600 илјади евра, а кој заедно со каматите достигнува минимум еден милиони евра. Тоа значи дека „Раде Кончар Апаратна техника“, која има 40 отсто во тоа ДОО, ќе има загуба од 400 илјади евра. 

За овој нов голем должнички товар, за кој веќе пишуваше Фактор, АД „Раде Кончар Апаратна техника“ веќе ги извести акционерите преку Берзата, и тоа денеска, иако, според наши извори, исходот од овој судски процес бил познат уште пред еден месец.

Од „Раде Кончар Апаратна техника“ уште и информираат дека тие ги објавиле своите финансиски извештаи уште пред да знаат дека друштвото во кое се изложени ќе го изгуби овој судски спор. Тоа значи дека загубата од овие 400 илјади евра ќе мора да се одрази врз нивните деловни резултати. Затоа од „Раде Кончар Апаратна техника“ известија дека штом ќе ги пресметаат деловните резултати согласно новонастанатата состојба, нив ќе ги објават на Берзата. 

Инаку, според претходниот Биланс на успех, „Раде Кончар-Апаратна техника“ имале лани добивка од 490 илјади евра. Овој деловен резултат го имале предвид нивните акционери, но сега тој ќе биде драстично полош, со оглед што на судска пресуда се изгубени 400 илјади евра.

Инаку, според информациите на Фактор, „Раде Кончар Заеднички служби“ е компанија која излегла како дел од некогашниот холдинг „Раде Кончар“, кој се поделил на неколку компании, меѓу кои „Раде Кончар ТЕП“, „Раде Кончар Апаратна техника“, „Раде Кончар Заенички служби“ и други. „Раде Кончар Заеднички служби“ всушност требало да биде услужна фирма за дурите компании од поранешниот холдинг, и да се грижи за снабдување со струја, вода и други услуги.

Но, поради, како што велат, неправилно однесување на управителот на таа фирма и оставање без струја дури 14 дена на една од компаниите, односно „Раде Кончар ТЕП“, со што оваа компанија изггубила голема зделка, таа започнува судски процес против „Раде Кончар Заеднички служби“, која сега се пресудува на нивна штета, па практично „Раде Кончар заеднички служби“ треба да платат сума од еден милион евра, односно 600 илјади евра главница и камати од 400 илјади евра.

 Н.Н.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РОМАНЦИТЕ: Државата ги зголеми најниските плати за 10 проценти

ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РОМАНЦИТЕ: Државата ги зголеми најниските плати за 10 проценти

МИНИМАЛНА КОШНИЧКА: За една година трошоците за живот се повисоки за 200 евра

МИНИМАЛНА КОШНИЧКА: За една година трошоците за живот се повисоки за 200 евра

ВОЗАЧИ ПОЧЕКАЈТЕ ДО ПОЛНОЌ - цената на бензините се намалува, еве по колку ќе се продаваат горивата

ВОЗАЧИ ПОЧЕКАЈТЕ ДО ПОЛНОЌ - цената на бензините се намалува, еве по колку ќе се продаваат горивата

ЗАТВОРЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И БРИТАНСКИТЕ БЕРЗИ: Скокна цената на нафтата, златото и пченицата

ЗАТВОРЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И БРИТАНСКИТЕ БЕРЗИ: Скокна цената на нафтата, златото и пченицата

ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ АВИОКОМПАНИИ ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА ЛЕТОВИ: Полетувањата од Белград ќе бидат променети на дури шест линии

ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ АВИОКОМПАНИИ ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА ЛЕТОВИ: Полетувањата од Белград ќе бидат променети на дури шест линии

ФАКТОР АНАЛИЗА: Фирма која увезува јаглен за РЕК Битола со најголема добивка помеѓу новорегистрираните компании

ФАКТОР АНАЛИЗА: Фирма која увезува јаглен за РЕК Битола со најголема добивка помеѓу новорегистрираните компании

ТЕРМОЦЕНТРАЛИТЕ „ДИШАТ НА ШКРГИ“ – недостига квалитетен јаглен за да работат, но се ближи и нивниот крај

ТЕРМОЦЕНТРАЛИТЕ „ДИШАТ НА ШКРГИ“ – недостига квалитетен јаглен за да работат, но се ближи и нивниот крај

НЕ УСПЕА ОБИДОТ НА ПОМАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ ЗА ПОГОЛЕМА ДИВИДЕНДА - „Гранит“ ќе дели по 42 денари за акција, еве кои се причините

НЕ УСПЕА ОБИДОТ НА ПОМАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ ЗА ПОГОЛЕМА ДИВИДЕНДА - „Гранит“ ќе дели по 42 денари за акција, еве кои се причините

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНИ ГО МЕНУВААТ ДИРЕКТОРОТ - Бенедикт Шилдбред застанува на чело на „Теленор“

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНИ ГО МЕНУВААТ ДИРЕКТОРОТ - Бенедикт Шилдбред застанува на чело на „Теленор“