27 Септември, 2020
0.0186

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

Објавено во: Економија 08 Декември, 2019

Германските мигранти се претежно високообразовани академски граѓани во своите рани години: 76 проценти имаат високо образование или докторат, што е три четвртини, иако само една четвртина од германското население има универзитетско образование. Повеќето се од 20 до 40 години. Овие податоци доаѓаат од студија на Федералното биро за истражување на населението.

Според оваа студија, голем дел од испитаниците емигрирале од професионални причини. „Честопати тоа е следниот чекор во кариерата“, вели политикологот Андреас Ете при презентирањето на резултатите од студијата во Берлин. Само 18 проценти изјавиле дека ја напуштаат Германија заради незадоволство од животот во оваа земја, пренесува српски Курир, повикувајќи се на Дојче веле.

„Повеќе од 60 проценти од анкетираните изјавиле дека нивниот нето приход на домаќинства во странство е „подобар“ или „многу подобар“ од платата што ја добиле во последните месеци во Германија“, рече Ете. Во просек, нето личниот приход се зголемувал за 1,186 € месечно. Ова големо зголемување на приходот останува дури и кога се разгледува различната куповна моќ на земјите во кои се иселиле Германците.

Зголемувањето на нето приходот во странство се покажа дека им користи на сите иселеници, особено на оние кои немаат универзитетско образование. Сепак, има и негативни последици од емиграцијата: за 40% од иселениците, социјалните контакти се влошиле малку во странство. Според Федералното биро за истражување на населението, во моментов во странство живеат околу четири милиони Германци . Во просек, 180.000 германски државјани ја напуштаат земјата секоја година. Во истиот период се вратиле околу 130.000. Затоа, на Германија не и се заканува трајно губење на квалификувани работници, т.н. „одлив на мозоци“. Студијата покажува дека престојот во странство обично е привремено и трае само неколку години.

За последните десет години, Швајцарија е најпопуларна дестинација за германските имигранти. Скоро 200.000 Германци се преселиле во соседна земја. 127.000 заминале во Соединетите држави, 108.000 во Австрија и 82.000 во Велика Британија. Стапката на емигранти од Германија е 5,1 процент релативно висока во однос на другите индустријализирани земји. На пример, 0,7 проценти од населението емигрирало од САД, 0,6 проценти од Јапонија, додека Полска забележа високи 10 проценти.

Оваа германска студија на панелот за иселување и ремисија (ГЕРПС) целосно го менува традиционалниот миграциски пристап: не ги испитува имигрантите во нивната целна земја, туку се концентрира на иселениците од одредена земја кои патуваат на различни дестинации во светот. 

Анкетирани се повеќе од 10.000 германски државјани на возраст од 20-70 години кои се преселиле во странство помеѓу јули 2017 и јуни 2018 година или се вратиле во Германија во истиот период.

Можеби ќе ве интересира

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки