27 Октомври, 2021
0.0252

„Фактор“ Банк – ранг листа! Кој е џокер во ракавот на банките?

Објавено во: Економија 04 Август, 2021

Нето приходите од провизии и надоместоци се банкарски хит на оваа полусезона. Сите банки, за кои имаме достапни податоци, книжат солидни растови на нето приходите од провизии и надоместоци. Видлива е тенденција на значајно зголемување на учеството од оваа приходна ставка во добивките на банките за периодот јануари – јуни.

Седум домашни деловни банки ги објавија полугодишните финансиски извештаи. Тренд во бнкарското работење во првата половина од годинава е растот на нето приходите од провизии и надоместоци во споредба со истиот период лани. Оваа тенденција и беше очекувана и не е изненадување. Причината е значајното ублажување на повеќето анти-ковид мерки како и укинување на ограничување на движење. Зголемената мобилност позитивно влијаеше врз економијата,а со тоа во банкарските плаќања.

Генерално, сите параметри покажуваат дека банкарскиот сектор е стабилен, а што е многу важно нивните растечки перформанси се предвидливи. Нема промени во структурата на пазарот. И понатаму доминираат трите најголеми банки, а најголема е конкуренцијата на сегментот кој е најброен – во кој делуваат средните банки.

Еве ги најважните податоци за работењето на банките чии акции котираат на Македонската берза за хартии од вредност:

* сите износи се изразени во милиони евра


Можеби ќе ве интересира

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!