23 Јуни, 2024
0.0266

ФАКТОР АНАЛИЗА: Најголеми приходи и добивки од рударство - Нефи Усеини и синот на Митко Чавков меѓу првите

Објавено во: Економија 28 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Во Македонија освен од бакар, олово, цинк и мермер, добро се заработува и од каменоломите и од дробењето на градежен камен. Тоа го покажува анализата за најголемите остварени приходи и добивки остварени во рударството за 2023. Станува збор за компании чија основна дејност е да продадат суровина што ја експлоатираат во природата, без да ја произведуваат и да и додадат вредност..

Предничат „Боров Дол“ и „Бучим“, двата рудници за бакар од Радовиш, кои имаат заедничко раководство од Солвеј Инвестмент Груп , а на трето место е „Булмак“ за олово и цинк од Пробиштип, кој ги има рудниците Злетово и Тораниц.

На четвртото место е Мермерен комбинат Прилеп, акционерско друштво во грчка сопственост, инаку со најголема остварена добивка во рударскиот сектор во Македонија. Следува Машинокоп на Лазар Пончев, една од најуспешните компании од Кавадарци, кој првенствено нуди услуги за минирање.

На шестото место е Миса-МГ експорт-импорт Скопје, која експлоатира четири каменоломи во земјата и има асвалтна и бетонска база. Во сопственост е на Миланко и Сашко Дамески од Скопје. Има 44 вработени и раст на добивка од 95 отсто.

Рајана Инженеринг од Визбегово, за експлоатација на камен за градежништво и суров гипс, е на 7.место по остварен приход. Оваа компанија во претходните години остварува многу помали приходи и добивки, но затоа во 2023 доживува огромен скок. Станува збор за компанија на контроверзниот бизнисмен Дритон Шуки, со адреса на живеење во Бутел, за кого медиумите известуваа дека е донатор на ДУИ и дека бил уапсен наводно за купена и продадена украдена медицинска опрема од македонските болници. Треба да се каже дека Рајана Инженеринг гради и станбени комплекси и помали хотели. Со 9 работници има раст на приходите од 542 отсто.

Во Топ-10 се уште Мис-Комерц на Митко Кочоски, компанија која копа јаглен за потребите на АД ЕСМ, Нефи & А Инвест за експлоатација на чакал и песок е половина во сопственост на Нефи Усеини, поранешниот советник во Општина Охрид од редовите на ДУИ, како и Ин-Мак Бетон од Струмица за пронаоѓање на камен за бетон и асвалт. Оваа последната е половина во сопственост на Иван Чавков, синот на поранешниот министер за внатрешни работи Митко Чавков, инаку осуден за настаните на 27 април 2017, а другата половина е на извесен Неџати Баки.                                                    А.К.


Можеби ќе ве интересира

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината