18 Јули, 2024
0.0440

ЕВЕ КОЛКУ ТРЕБА ДА ВАЖАТ ВАШИТЕ ПАСОШИ ПРЕД ДА ПАТУВАТЕ: Нема да можете да влезете во овие земји ако не ги запазите датумите

Објавено во: Македонија, Анализа 17 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Летната сезона е во полн ек, а допрва се очекува да се зголеми бројот на корисниците на годишните одмори. Меѓутоа пред да заминете на одмор, важно е да ги проверите документите за да избегнете потенцијални проблеми на границата на земјата во која ќе патувате.

На сопствениците им останува да утврдат дали нивните патни исправи се валидни, како и да проверат кои се условите што треба да ги исполнат за земјата што решиле да ја посетат.

Бидејќи често се случува многу луѓе да заборават да ги земат со себе пасошите, уште почесто се случува да не проверуваат до кога им е валидна патната исправа, па се чудат кога на граница ќе ги известат дека нивниот документ не соодветствува со правилата на земјата во која решиле да летаат.

Грција

Доколку патувате во Грција, вашиот пасош мора да има важност најмалку три месеци, сметајќи од моментот кога треба да ја напуштите територијата на Грција.

Турција

Кој ќе реши годишниот одмор да го помине во Турција, треба да знае дека важноста на личниот документ за преминување на границата мора да важи најмалку 150 дена од денот на официјалното влегување на територијата на споменатата земја.

Хрватска

Кога се зборува за Хрватска, патната исправа мора да има рок на важност од најмалку три месеци, сметајќи од датумот кога е планирано враќањето.

Албанија

За Албанија доволно е патниците да имаат валидна биометриска лична карта или пасош, за да можат да влезат на територијата на оваа земја.

Египет

Египет во последно време е една од најпосетуваните земји, а потребно е да се знае дека за оваа земја потребна е туристичка виза која можете да ја добиете на аеродромите низ целата земја, додека оние кои патуваат  од аеродромот во Каиро им се препорачува порано да добијат виза преку конзулатите во земјата во која живеат. 

Црна Гора

Исто така, граѓаните на нашата земја можат да влезат во Црна Гора со важечки пасош или со важечка лична карта.

Секогаш се препорачува да ги проверите таквите информации на официјалната веб-страница на ресорното министерство или да контактирате со конзуларното претставништво на одредената земја пред да тргнете на патувањето.


Можеби ќе ве интересира

ДЕНЕС И ДО 42 СТЕПЕНИ: Од сабота заладување од само четири степени

ДЕНЕС И ДО 42 СТЕПЕНИ: Од сабота заладување од само четири степени

Кои се велешаните што направија 3 милиони евра од извоз на конци за шест месеци?

Кои се велешаните што направија 3 милиони евра од извоз на конци за шест месеци?

„СЕКОЈ ОНОЈ КОЈ ИМА НАМЕРА ДА СТАНЕ МИНИСТЕР ТРЕБА ДА ПОМИНЕ ТЕСТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА“: Најчевска направи список за тоа што треба иден министер да направи

„СЕКОЈ ОНОЈ КОЈ ИМА НАМЕРА ДА СТАНЕ МИНИСТЕР ТРЕБА ДА ПОМИНЕ ТЕСТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА“: Најчевска направи список за тоа што треба иден министер да направи

„НИЕ НЕМАМЕ ГОРИВО И НЕМА ДА ГАСНЕМЕ“: Ова е одговорот што го добил Ангелов од „Национални шуми“, а даде и оцена за тоа како се справува земјава со пожарите

„НИЕ НЕМАМЕ ГОРИВО И НЕМА ДА ГАСНЕМЕ“: Ова е одговорот што го добил Ангелов од „Национални шуми“, а даде и оцена за тоа како се справува земјава со пожарите

ЕВЕ КОИ ПРАТЕНИЦИ НЕ ПОДНЕЛЕ ПОДАТОЦИ ЗА ИМОТНАТА СОСТОЈБА ВО ДКСК: Димитровска ги наброја, почната е постапка за прекршочна постапка

ЕВЕ КОИ ПРАТЕНИЦИ НЕ ПОДНЕЛЕ ПОДАТОЦИ ЗА ИМОТНАТА СОСТОЈБА ВО ДКСК: Димитровска ги наброја, почната е постапка за прекршочна постапка

СРПСКИ ХЕЛИКОПТЕР, ХРВАТСКИ КАНАДЕР, ТУРСКИ ЕР-ТРАКТОРИ ГАСНАТ ПОЖАРИ ВО МАКЕДОНИЈА: „Пожарот на Серта се приближува кон селото Калањево“

СРПСКИ ХЕЛИКОПТЕР, ХРВАТСКИ КАНАДЕР, ТУРСКИ ЕР-ТРАКТОРИ ГАСНАТ ПОЖАРИ ВО МАКЕДОНИЈА: „Пожарот на Серта се приближува кон селото Калањево“

ПОВРЕДЕН ЖИТЕЛ НА СИРАКОВО ПРИ ГАСНЕЊЕ ПОЖАР: Има изгореници на рацете и на ногата

ПОВРЕДЕН ЖИТЕЛ НА СИРАКОВО ПРИ ГАСНЕЊЕ ПОЖАР: Има изгореници на рацете и на ногата

ТОПЛИНСКАТА КУПОЛА Е „ВИНОВНА“: Македонија и делови од Европа ќе имаат историски долг топлотен бран до крајот на јули

ТОПЛИНСКАТА КУПОЛА Е „ВИНОВНА“: Македонија и делови од Европа ќе имаат историски долг топлотен бран до крајот на јули

ЕВЗОНИ Е ПОВТРНО Е ОТВОРЕН ЗА СООБРАЌАЈ: Границата со Грција беше привремено затворена поради избувнување пожар

ЕВЗОНИ Е ПОВТРНО Е ОТВОРЕН ЗА СООБРАЌАЈ: Границата со Грција беше привремено затворена поради избувнување пожар