23 Јули, 2024
0.0252

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Граѓаните на 27-те земји-членки на Европската унија имаат многу различни финансиски околности. Додека во Луксембург сè е главно „надпросечно“, некои земји постојано се мачат.

Во 2023 година, реалната лична потрошувачка (AIC) по глава на жител на Европската унија изразена во стандардите за куповна моќ (ППС) варира од земја до земја, објави агенцијата за статистика Еуростат.

Личната потрошувачка ги вклучува сите стоки и услуги што ги користат домаќинствата, без разлика дали се купени и платени директно од домаќинствата, владите или непрофитните организации. Може да се смета за показател за материјалната благосостојба на домаќинствата.

Во 2023 година, 10 земји од Европската унија забележаа лична потрошувачка по глава на жител над просекот на ЕУ. Највисоки нивоа се забележани во Луксембург (38 отсто над просекот на ЕУ), Австрија и Холандија (и двете по 17 отсто).

Во меѓувреме, 17 земји на ЕУ забележаа лична потрошувачка по глава на жител под просекот на ЕУ, а најниски нивоа се забележани во Унгарија (30% под просекот на ЕУ), Бугарија (27%), Словачка и Латвија (и двете по 25%).

Луксембург и Ирска имаат највисок БДП по глава на жител

Бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерка за економската активност, исто така покажа значителни разлики меѓу членките на ЕУ.

БДП по глава на жител над просекот на ЕУ е забележан во 11 земји од ЕУ. Највисока беше во Луксембург (139% повеќе од просекот на ЕУ), Ирска (111%) и Холандија (30%). На другиот крај од опсегот, најнизок БДП по глава на жител е забележан во Бугарија (36% под просекот на ЕУ), Грција (33%) и Латвија (29%).

Од земјите кандидати за членство, Турција има највисок БДП по глава на жител, 27 отсто понизок од просекот на ЕУ, а по неа е Црна Гора (48 отсто под просекот).

Во Македонија, БДП по жител е за 59 отсто помал од просекот на ЕУ, а во Албанија и Босна и Херцеговина за 65 отсто.

Еуправозато


Можеби ќе ве интересира

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ