27 Мај, 2024
0.0260

ЕВЕ КАКВИ ПРИДОБИВКИ НОСИ ОТВОРЕН БАЛКАН: Бенефити има во туризмот, економијата и транспортот

Објавено во: Македонија, Балкан 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Иницијативата „Отворен Балкан“ придонесе за скратување на процедурите за извоз и увоз на прехранбени производи меѓу земјите-членки. Но, ова е само дел од придобивките што ги носи иницијативата, а резултатите се многу видливи

Има многу придобивки од Иницијативата Отворен Балкан, од транспорт, економија, туризам, отворен пазар, до подобри добрососедски односи.

Отворениот Балкан е поддршка за постоечките регионални иницијативи, нивно конкретизирање и одговор на барањата на економијата, компаниите и реалниот живот.

Иницијативата покрената под името Мини Шенген е преименувана во Отворен Балкан и до неа можат да пристапат сите економии во регионот.

Иницијативата за поинтензивна соработка на Западен Балкан во 2019 година ја покренаа тројца лидери - претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Албанија и Северна Македонија, Еди Рама и Зоран Заев, со цел слободно движење на стоки. , услуги, луѓе и капитал според моделот на ЕУ.

Во текот на 2019, 2020 и 2021 година се одржаа низа состаноци, форуми и самити, во чии рамки беа потпишани повеќе декларации и договори, кои на Отворениот Балкан му дадоа правна рамка и основи за конкретни активности и олеснувања.

На самитот во Тирана на 21 декември 2021 година, Договорот за условите за слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан, Договорот за поврзување на електронските шеми за идентификација на граѓаните и Договорот за соработка во ветеринарното, фитосанитарното и храната и животните беа потпишани областите за безбедност на добиточна храна.

Владата на Србија и Советот на министри на Албанија потпишаа договор за заемно признавање на одобрението на овластените економски субјекти за безбедност и безбедност (АЕОС), како и на Владата на Северна Македонија и Советот на министри на Албанија за взаемно признавање на одобрението на овластените стопански субјекти за безбедност и безбедност (АЕОС).

Потпишан е и Договорот за соработка на телата за акредитација на Западен Балкан, а нивната имплементација им овозможува на стопанството и на граѓаните да тргуваат, патуваат, меѓусебно да вработуваат дефицитарни кадри и побрзо да се интегрираат економски.

Целта на Отворен Балкан е да создаде единствен регионален пазар заснован на принципите и вредностите на кои се заснова единствениот пазар на Европската унија (ЕУ), имено слободата на движење на стоки, капитал, услуги и луѓе.

Договорите за трговија со стоки го намалија времето на трговските процедури и транспортот, така што значително се намалија и трошоците.

Со олеснување на процедурите за извоз и увоз, даноците и таксите за меѓународна трговија со храна меѓу членките се намалени до 80 отсто, а зголемена е и трговијата во регионот на Отворен Балкан.

Отворениот Балкан е можност за либерализација на капиталните текови, што го прави регионот поатрактивен за нови инвестиции, како и за проширување на инвестициите.

Во време кога Србија ги забрза своите економски активности, кога се потребни поголем број работници, добро е што преку Отворениот Балкан се создаде нова основа за размена на стручни кадри од различни типови.

Добро е што нашите земји од Отворениот Балкан ширум ја отворија вратата за повеќе да не постојат сложени бирократски процедури, бидејќи развојот на претприемништвото подразбира и надминува административни прашања.

Еуправозато

Можеби ќе ве интересира

ДЕМИРИ: Вие сте се фатиле околу Бесија Иљази, таа не ги вработила тие 18 лица

ДЕМИРИ: Вие сте се фатиле околу Бесија Иљази, таа не ги вработила тие 18 лица

Маж и жена паднале со возило во Крива река и починале

Маж и жена паднале со возило во Крива река и починале

Демири: Јас пријавив во Обвинителство за непријатната миризба во хируршките сали

Демири: Јас пријавив во Обвинителство за непријатната миризба во хируршките сали

Министерот Демири го суспендира директорот на Кардиологија

Министерот Демири го суспендира директорот на Кардиологија

ОХРИД1: ЖИТЕЛИТЕ НА ТРПЕЈЦА СОЗДАДОА ДЕПОНИЈА НА БРЕГОТ НА ЕЗЕРОТО: Може да се види само со пловен објект

ОХРИД1: ЖИТЕЛИТЕ НА ТРПЕЈЦА СОЗДАДОА ДЕПОНИЈА НА БРЕГОТ НА ЕЗЕРОТО: Може да се види само со пловен објект

НЕВРЕМЕ СО ПОРОЕН ДОЖД НАЈАВУВААТ МЕТЕОРОЛОЗИТЕ - од петок стабилизација, но и голем раст на температурите

НЕВРЕМЕ СО ПОРОЕН ДОЖД НАЈАВУВААТ МЕТЕОРОЛОЗИТЕ - од петок стабилизација, но и голем раст на температурите

Осумгодишно девојче од Охрид со тешка сколиоза транспортирано на операција во Истанбул

Осумгодишно девојче од Охрид со тешка сколиоза транспортирано на операција во Истанбул

Косач на трева удрен во сообраќајката на патот Штип - Кочани

Косач на трева удрен во сообраќајката на патот Штип - Кочани

„СО МЕСЕЦИ ИМА НЕКОЈА СУВА КАШЛИЦА КАЈ ПАЦИЕНТИТЕ, КИЛА НАПРАВИЈА ЛУЃЕТО ОД КАШЛАЊЕ, КАКО ДА ГИ ЛЕЧИМЕ?“ Чолакова тврди, добиле меил со намалување на сумата на каптацијата

„СО МЕСЕЦИ ИМА НЕКОЈА СУВА КАШЛИЦА КАЈ ПАЦИЕНТИТЕ, КИЛА НАПРАВИЈА ЛУЃЕТО ОД КАШЛАЊЕ, КАКО ДА ГИ ЛЕЧИМЕ?“ Чолакова тврди, добиле меил со намалување на сумата на каптацијата