21 Септември, 2023
0.0345

ЕКСПАНЗИЈА НА ТРАНСПОРТОТ: Услугите на товарниот воз Кина-Европа значајно пораснаа во првите четири месеци

Објавено во: Економија 27 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Фотографијата ја покажува ознаката на источниот терминал на Новиот евроазиски копнен мост во меѓународната логистичка база Кина-Казахстан во градот Лианјуганг, провинцијата Џиангсу во Источна Кина

Услугите на товарниот воз Кина-Европа забележаа солиден раст од јануари до април оваа година, при што транспортниот капацитет и ефикасноста постојано се зголемуваат.

Бројот на услуги на товарен воз Кина-Европа се зголеми за 17 отсто на годишно ниво, на 5.611 патувања во првите четири месеци од 2023 година, според Кинеската државна железничка групација Co Ltd во саботата.

Околу 609.000 еквивалентни единици (TEU) стоки од 20 стапки се транспортирани преку товарните возови во овој период, што е за 32 отсто повеќе од пред една година, соопшти компанијата.

Само во април, бројот на патувања со товарен воз Кина-Европа се зголеми за 25 отсто на годишно ниво на 1.459. Возовите превезуваа околу 160.000 TEU стока, што претставува зголемување за 45 отсто од пред една година.

До крајот на април, бројот на домашните појдовни градови на услугите на товарниот воз достигна 109, обезбедувајќи врски до 211 градови во 25 европски земји.

Можеби ќе ве интересира

АКО ХРВАТИТЕ НИ ГИ ВРАТАТ ПИПЕРКИТЕ СО ПЕСТИЦИД - нашата Агенција за храна ќе ги уништува на безбеден начин

АКО ХРВАТИТЕ НИ ГИ ВРАТАТ ПИПЕРКИТЕ СО ПЕСТИЦИД - нашата Агенција за храна ќе ги уништува на безбеден начин

ПОТРОШУВАЧИТЕ ДА ПРИЈАВАТ ДО ПАЗАРНА ИНСПЕКЦИЈА АКО ОТКРИЈАТ НЕНАМАЛЕНИ ЦЕНИ - Бектеши задоволен како тече мерката

ПОТРОШУВАЧИТЕ ДА ПРИЈАВАТ ДО ПАЗАРНА ИНСПЕКЦИЈА АКО ОТКРИЈАТ НЕНАМАЛЕНИ ЦЕНИ - Бектеши задоволен како тече мерката

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ: Ќе се покачи минималната плата за десет отсто, еве ги деталите

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ: Ќе се покачи минималната плата за десет отсто, еве ги деталите

„ЧЕБРЕН“ НЕМА ДА ДОНЕСЕ СВЕЖИ ПАРИ ЗА ДРЖАВАТА: Македонија да има предност за користење на електричната енергија

„ЧЕБРЕН“ НЕМА ДА ДОНЕСЕ СВЕЖИ ПАРИ ЗА ДРЖАВАТА: Македонија да има предност за користење на електричната енергија

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производството на 60 илјади станбени единици

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производството на 60 илјади станбени единици

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања