29 Март, 2023
0.0267

ЕДЕН ГАЗДА И ДИРЕКТОРОТ НА НЕГОВАТА ФИРМА ПЛАТИЛЕ ГЛОБА ОД 3.500 ЕВРА - не правеле обуки за безбедна работа, има и повреден работник

Објавено во: Економија 30 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Еден газда и директорот на неговата фирма платиле вкупна глоба од 3.500 евра затоа што во нивната компанија не се правеле обуки за безбедност при работењењто, што резултирало и со повреда на еден вработен. Додека, пак, една компанија платила казна од 30 евра поради тоа штпо во неа работници билр фатени дека не носеле заштитна опрема при извршувањето на своите работни задачи.

Сето ова може да се види од најновиот извештај на Државниот инспекторат за труд, за резултатите од нивните последни контроли кои се случиле по периодот од 16 до 20 јануари. 

Во тој период, како што пишуваат од ДИТ во нивната објава, државните инспектори за труд од областа на безбедност и здравје при работа извршиле вкупно 99 инспекциски надзори.

„Од нив 40 се инспекциски надзори, и тоа 20 редовни и 20 вонредни надзори, кои опфаќаат контрола врз спроведување на одредбите од Законот за безбедност и здравје при работа и Законот за заштита од пушењето“, се вели во известувањето.

Исто така, биле извршени  вонредни инспекциски надзори и тоа: 20 по известувања за несреќи на работа, два по претставки од вработени, граѓани, разни институции, здруженија, организации и еден по барање од страна на работодавач за исполнети мерки за безбедност и здравје при работа за потребите на Царинската управа, ИПАРД фондови и сл. 

За утврдените неправилности и недостатоци од областа на безбедност и здравје при работа и согласно Законот за заштита од пушењето, изречени биле вкупно 21 решенија со опомена или наредба.  По истекот на рокот за отстранување на недостатоците и неправилностите, извршени беа 36 контролни инспекциски надзори.

„Во овој извештаен период, издадени се вкупно три платни налози од кои два платни налози на работодавач и одговорно лице со вкупно изречена глоба од 3500 евра во денарска противвредност заради неизвршена обука за безбедна работа на вработен кој се повредил на работно место и еден платен налог на вработен со вкупна изречена глоба од 30 евра во денарска противвредност, заради неносење на лична заштитна опрема при извршување на своите работни задачи“, се верли во објавата од Државниот инспекторат за труд.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Деспотовски: „Филмскиот град“ во Скопје на Малкович сака да гради и станови

Деспотовски: „Филмскиот град“ во Скопје на Малкович сака да гради и станови

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата