10 Август, 2020
0.0446

ЕБОР и ЕУ ќе го зголемат финансирањето на МСП на Западен Балкан

Објавено во: Мои пари 08 Јули, 2020

Тимот Европа дава поддршка во олеснување на економското влијание на корона вирусот врз бизнисите

Бизнисите ќе можат да ја подобрат конкурентноста по панемијата на корона вирусот.


  • ЕБОР и ЕУ подготвуваат дополнителен финансиски пакет за МСП на Западен Балкан
  • Првата заедничка програма за помош на бизнисите во надминување на влијанијата од корона вирусот
  • До €70 милиони кредити од ЕБОР и €15 милиони во ЕУ фондови за натамошно кредитирање

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Европската Унија (ЕУ) ја зголемуваат поддршката на малите и средни претпријатија (МСП) на Западен Балкан, со дополнително финансирање по појавување на  пандемијата на корона вирусот.

Банката ќе обезбеди до €70 милиони нови кредитни линии за партнерските финансиски институции за натамошно кредитирање на локалните бизниси во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. ЕУ ги дополнува овие средства со €15 милиони, кои се наменети за идентификување на најдобрата достапна опрема и технологија, со цел да обезбеди зголемување на конкурентноста на МСП и поддршка на транзицијата кон зелената економија.

Земјите од Западен Балкан одговорија на пандемијата на корона вирусот со строги мерки во јавното здравство, кои имаа големо влијание врз економијата. Овие земји страдаат и од глобален економски пад и намалена побарувачка на нивните производи.

ЕБОР и ЕУ преку Тимот Европа ги поддржува МСП во нивната амбиција да станат поконкурентни и да пронајдат иновативни решенија за справување со новите предизвици. Средствата ќе обезбедат улови виталните бизниси да продолжат да имаат соодветен пристап до финансиите, да ги задоволат високите стандарди на производите и да бидат добро позиционирани за да ги искористат понудените можностите за извоз во регионот и на Европските пазари.

,, Остануваме цврсто посветени на поддршката на бизнисите и во овие тешки времиња,” изјави Пјер Хеилброн, Подпретседател за политика и партнерство, ЕБОР. ,, Нашите дополнитени средства ќе бидат поддршка во обновувањето, растот и подготовката за иднина. Овој ангажман е сведоштво на нашето силно партнерство и соработка со ЕУ и со Западен Балкан.”

Оливер Вархели, Комесар на Европската Унија за соседни земји и проширување, изјави: ,, Малите и средни претпријатија се витални за економиите на Западен Балкан, а беа значително погодени од оваа криза. Заради тоа, ја градиме нашата долгорочна соработка со ЕБОР во регионот, за поддршка на МСП, не само во тековното работење, туку и во зајакнување на нивната отпорност и поставување на основа за одржливо обновување.”

ЕБОР е една од најголемите институции кои инвестираат на Западен Балкан. До денес, имаат инвестирано над €13 милијарди во над 700 проекти, вклучувајќи клучна инфраструктура, сегменти во МСП и зелената економија.


Можеби ќе ве интересира

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

Telekom MK апликацијата постојано станува подобра

Telekom MK апликацијата постојано станува подобра

Galaxy Tab S7|S7+: нови Samsung таблети за работа и забава

Galaxy Tab S7|S7+: нови Samsung таблети за работа и забава

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Huawei започна со продажба на P40 Pro+ и на македонскиот пазар

Huawei започна со продажба на P40 Pro+ и на македонскиот пазар

Претставени новите Samsung Galaxy Watch3 и Galaxy Buds Live

Претставени новите Samsung Galaxy Watch3 и Galaxy Buds Live

Samsung претстави пет нови, моќни Galaxy уреди

Samsung претстави пет нови, моќни Galaxy уреди

А1 Македонија продолжува со подароци за своите корисници

А1 Македонија продолжува со подароци за своите корисници