17 Јули, 2024
0.0254

ДУРИ 1,4 МИЛИОНИ ЕВРА СЕ СВРТЕЛЕ СО АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА ЗА ЕДЕН МЕСЕЦ - кој друг направи најголем промет на Берзата во мај

Објавено во: Финансии 08 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Дури 1,41 милиони евра се свртеле на Берзата само со акциите на Комерцијална банка во текот на еден месец, односно во мај годинава.

Со овој остварен промет од 1,5 милиони евра, акцијата на Комерцијална банка е убедливо најтргувана на Берзата, покажува берзанскиот билтен. Во вкупниот промет тргувањето со акциите на Комерцијална банка изнесувало дури 34,11 отсто.

Дури 313 трансакции за еден месец биле направени со акциите на Комерцијална банка, а биле истргувани 7.326 акции.

Второ акционерско друштво со чии акции најмногу се тргувало во мај на Македонската берза на официјалниот пазар се акциите на НЛБ Банка, со кои во петтиот месец од годинава бил направен промет од 893 илјади евра. Тоса е учество од 21,59 отсто во вкупниот промет направен на официјалниот пазар на македонската берза.

Нашата најголема фармацевтска компанија, Алкалоид, покажува дека нејзината акција е една од најтргуваните и најатрактивните на Македонската берза.

Односно таа е трето АД и прва компанија, после две банки, чија акција е најтргувана на Берзата во мај оваа година. Со акциите на ова акционерско дртуштво бил направен промет од 805 илјади евра, што е учество од 19,47 отсто во вкупниот промет направен на официјалниот берзански пазар во мај оцваа година.

Следуваат акциите повторно на банка, и тоа Стопанска банка скопје, со чии акции е направен промет од 317 илјади евра.

Потоа доаѓаат „Макпетрол“, УНИ Банка, Тететкс Тетово, Макстил Скопје, Реплек и Гранит.

Кои се добитници во минатиот месец на берзанското тргување, односно имаат најголем раст во мај?

РЖ Техничка контрола е прва и има најголем пораст на цените на нејзините акции, со пораст од 28,2 отсто, достигнувајќи 450 денари за акција. Цената на акцијата на Тетекс Тетово се зголемила за 18 проценти, а во редот на акции со најголем пораст се и Македонски Телеком, Скопски пазар и Окта.

Инаку, берзанскиот билтен за мај говори дека во тпој месец прометот на Берзата значително опаднал, за 61 отсто, а намалување има и кај Македонскиот берзански индекс, додека се зголемил бројот на реализираните берзански трансакции.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа

ПРЕСВРТ НА БЕРЗИТЕ - пад на европските берзи, но и на цените на нафтата, златото и пченицата

ПРЕСВРТ НА БЕРЗИТЕ - пад на европските берзи, но и на цените на нафтата, златото и пченицата