13 Август, 2020
0.0209

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Објавено во: Финансии 29 Јуни, 2020

Нина Ангеловска, министерката за финансии, објави дека досега од трите сета на антикризни мерки, се исплатени 100 милиони евра кај фирмите и граѓаните, од вкупната вредност на мерките која се проценува на 500 милиони евра. На сметките на компаниите се префрлени 70 милиони евра, додека 30 милиони се пуштени во оптек за граѓаните. 

Кај компаниите 60 милиони евра се дадени за мерката 14.500 денари поддршка по вработен за 140.000 работни места, додека се исплатени 8,6 милиони евра бескаматни кредити од Развојна банка. За граѓаните кај банките се префрлени 28 милиони евра за домашната платежна картичка, 65.000 евра за самостојни уметници и 400.000 евра за спортисти.

- Би сублимирала досега вкупно од буџетот реализирани се преку трезорот средства кои се легнати за мерките - домашна платежна картичка, исплата на плати, за финансиска поддршка на самостојни уметници, за спортисти и за се друго дека се исплатени 100 милиони евра. Тоа се веќе трансферирани средства. Тука влегуваат околу 30 милиони евра исплатени директно кон граѓаните. Додека 70 милиони евра се легнати на сметките на компаниите, рече Ангеловска.

Можеби ќе ве интересира

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар

СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНААТ ШТЕДАЧИТЕ НА ЕУРОСТАНДАРД БАНКА НА ЕДНО МЕСТО - еве што треба да направите

СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНААТ ШТЕДАЧИТЕ НА ЕУРОСТАНДАРД БАНКА НА ЕДНО МЕСТО - еве што треба да направите

ДОСИЕ ЕУРОСТАНДАРД - како дојде до клуч на врата на една модерна и надежна банка, кои се лошите пласмани што и пресудија

ДОСИЕ ЕУРОСТАНДАРД - како дојде до клуч на врата на една модерна и надежна банка, кои се лошите пласмани што и пресудија

ВО ЕУРОСТАНДАРД БАНКА СЕ ШТЕДЕЛЕ 71,5 МИЛИОНИ ЕВРА - од Фондот за осигурување депозити ќе ги исплатат сите што имале до 30 илјади евра

ВО ЕУРОСТАНДАРД БАНКА СЕ ШТЕДЕЛЕ 71,5 МИЛИОНИ ЕВРА - од Фондот за осигурување депозити ќе ги исплатат сите што имале до 30 илјади евра

Еуростандард банка на бизнисменот Трифун Костовски ќе оди под стечај, соопшти НБМ

Еуростандард банка на бизнисменот Трифун Костовски ќе оди под стечај, соопшти НБМ