29 Ноември, 2023
0.0318

ДЕНАРИТЕ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНСКИТЕ БАНКИ – во декември раст за дури 150 милиони евра

Објавено во: Финансии 23 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Денарите се вратија во македонските банкарски канали. Овој заклучок може слободно да се извлече ако се погледнат најновите податоци што ги објави Народна банка на Македонија, кои говорат дека само во декември лани, во домашните банки влегле нови заштеди во денари од базата на домаќинствата за дури 150 милиони евра!

Да одиме со ред, што всушност покажуваат најновите бројки на централната банка.

На крајот на декември лани, во домашниот банкарски сектор кој брои 13 банки, граѓаните и компаниите чувале близу осум милијарди евра.

Односно, на крајот на декември вкупните депозити во банките биле на ниво од 7,992 милијари евра.

Во однос на еден месец претходно, тоа е зголемување за дури 202 милиони евра, односно во октомври во однос на ноември.

Да ги погледнеме заштедите на домаќинствата, главниот мотор на штедењето и клучните извори на депозити на банките.

Овде треба да се напомене дека штедните влогови на граѓаните од пред неколку месеци ја надминаа границата од пет милијарди евра, достигнувајќи на крајот на декември лани сума од 5,25 милијарди евра. Во однос на ноември тоа е зголемување за близу 139 милиони евра, што е причично солиден месечен пораст.

Но, она што е прилично фасцинантно и охрабрувачки е дека во декември всушност растеле само денарските заштеди, наспроти оние во странска валута, каде е регистрирано дури и намалување.

Или, податоците на НБМ покажуваат дека на крајот на декември лани денарските влогови достигнале износ од 2,52 милиони евра, што е пораст за дури 148 милиони евра во однос на претходниот месец.

Додека, пак, кај штедните влогови кои се чуваат во странска валута и кои сеуште се на вкупна поголема сума од денарските, во декември минатата година било регистрирано намалување, за 9,5 милиони евра.

Ова значи дека во декември 2022 година, не само што во банките влегле нови 139 милиони евра како влогови во денари, дадени на доверба на банкарскиот сектор, туку и 10 милиони евра се конвертирале од евра во денари.

Денарските влогови со сегашната сума од 2,52 милијарди евра, се дури поголеми и во однос на декември 2021 година, кога војната во Украина и не беше ни започната, што практично значи дека се вратиле на предвоеното ниво.

Како што е познато, Народна банка на Македонија во повеќе наврати ја зголеми основната камата, а презеде и серија мерки со цел токму да се стимулира денарското штедење, односно банките да даваат повисоки камати на денарските штедни влогови.

Тоа и беше причина што банките ги зголемија во неколку наврати каматните стапки на денарските депозити, а заедно и со успешните пораки на НБМ дека девизниот курс на денарот е стабилен, вроди со плод и веројатно тоа се главните причини што граѓаните, односно домаќинствата, ги вратија своите штедни влогови во банките во домашната валута.

Тоа следува откако неколку месеци претходно, особено откако почна војната, а инфлацијата драматично се зголеми, граѓаните беа сензитивни и повлекуваа од своите денарски заштеди во банките, за што улога секако и изигхра вложувањето на пари во станови, што, пак, драстично го поскапе станбениот квадрат, особено во главниот град на земјава.

Сепак, каматние стапки на депозитите сеуште се ниски и дестимулативни за штедачите, особено ако се направи споредба со далеку повисоките камати на кредитите кои ги одобруваат банките.

Н.Н.Ф.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!

МАКЕДОНЦИТЕ ОСТАВИЛЕ 16 МИЛИОНИ ЕВРА ВО СРБИЈА И ТОА САМО ВО ЈАНУАРИ ГОДИНАВА: Нашинците се трети по број туристи кај нашиот северен сосед

МАКЕДОНЦИТЕ ОСТАВИЛЕ 16 МИЛИОНИ ЕВРА ВО СРБИЈА И ТОА САМО ВО ЈАНУАРИ ГОДИНАВА: Нашинците се трети по број туристи кај нашиот северен сосед

„ТРГНУВАМ ВО МРАК, СЕ ВРАЌАМ ВО МРАК, ДНЕВНО СВЕТЛО ГЛЕДАМ САМО ЗА ВИКЕНД“: Еве каков е животот во Швајцарија

„ТРГНУВАМ ВО МРАК, СЕ ВРАЌАМ ВО МРАК, ДНЕВНО СВЕТЛО ГЛЕДАМ САМО ЗА ВИКЕНД“: Еве каков е животот во Швајцарија