14 Ноември, 2018
0.2503

Дане Илиев: Мерцедесот не смее да се продава бидејќи е дел од судска истрага

Објавено во: Македонија 28 Февруари, 2018

Поранешниот претседател на Врховниот суд, Дане Илиев  смета дека Владата не смее да го  продава Мерцедецот бидејќи  е дел од предмет на сторено кривично за коe се води истрага.

„Мерцедесот би требало со судската одлука  привремено да биде одземен до крајот на завршување на постапката, а потоа Судот треба да одлучи што понатаму со возилото, дали ќе го довери на некој Орган или ќе го продава и итн. Продавањето на автомобилот визави истиот предмет не е допуштено.  До правосилноста на пресудата  Мерцедесот кое дел до истрага на СЈО е во надлежност на Судот и не може да се оттуѓува.  Се чудам како никој во Владата не знае дека не може да се продава  предмет (Мерцедесот) кој е дел истрага“-  вели поранешениот претседател на Врховниот суд, Дане Илиев.  

Директорот на службата за општи и заеднички работи при Владата на Република, Пеце Мирчески денеска соопшти дека  во Владата донеле одлука за продажба на патничко моторно возило Mercedes-benz S 600, сопственост на Службата.

Според  него, целокупната постапка се води согласно одредбите од Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост. Врз основа на направената процена, од страна на Министерството за правда - Биро за судски вештачења – Скопје, проценетата вредност на возилото, што воедно ќе биде и почетна цена најавното наддавање, изнесува 14.372.208,00 денари.

Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Ова ли е хотелот каде Груевски ја поминал првата ноќ откако пребегал во Будимпешта?

(ФОТО) Ова ли е хотелот каде Груевски ја поминал првата ноќ откако пребегал во Будимпешта?

Кој е Кирил Божиновски? Затрупан со кривични пријави од сите страни

Кој е Кирил Божиновски? Затрупан со кривични пријави од сите страни

Бегството на Груевски го осуди уште еден негов близок соработник

Бегството на Груевски го осуди уште еден негов близок соработник

Миле Јанакиески и Кирил Божиновски однесени во притвор, по бегството на Никола Груевски

Миле Јанакиески и Кирил Божиновски однесени во притвор, по бегството на Никола Груевски

ИСПРАВЕН ПРЕД ТЕШКА ОДЛУКА: Ќе му го даде ли Орбан на Груевски она што го бара?

ИСПРАВЕН ПРЕД ТЕШКА ОДЛУКА: Ќе му го даде ли Орбан на Груевски она што го бара?

НЕИЗВЕСНО ОДРЖУВАЊЕТО: Во Кривичен суд рочиште за „Титаник“ без Груевски

НЕИЗВЕСНО ОДРЖУВАЊЕТО: Во Кривичен суд рочиште за „Титаник“ без Груевски

Денес промени во временската прогноза

Денес промени во временската прогноза

ШТО ПОНАТАМУ СО НИКОЛА ГРУЕВСКИ: Од перспективен брокер, партиски лидер, премиер, до осуденик и бегалец

ШТО ПОНАТАМУ СО НИКОЛА ГРУЕВСКИ: Од перспективен брокер, партиски лидер, премиер, до осуденик и бегалец

Во овие македонски градови воздухот „убиец“ однел најмногу животи

Во овие македонски градови воздухот „убиец“ однел најмногу животи