28 Февруари, 2020
0.0183

Дали Општина Тетово има привилегии кај Владата и кај „Државни патишта“?

Објавено во: Економија 21 Јануари, 2020

„Видое Смилевски Бато“ во Тетово е првиот булевар реконструиран и рехабилитиран од ЈП Државни патишта и „Македонија пат“ со државни ресурси ставени на располагање. Ваква „привилегирана“ државна помош добива Општина Тетово, како една од најзадолжените локални самоуправи во Македонија.

Двете претпријатија, кои приоритетно се надлежнни за изградба и одржување на автопатите, регионалните и магистралните патишта, за прв пат работат на транзитен булевар во должина од 3790 метри, инаку во Тетово познат уште како „Индустриска“.

Претходно, единствено предизборно било одлучено вонредно од Владата во 2016 масовно да се рехабилитираат и реконструираат општински улици во скопските периферни населби Сингелиќ, Инџиково, Булачани, Виниче, Страчинци, Црешево, Смилковци,Брњарци, Стајковци,Ченто, Волково, Радишани, Арачиново, како и улиците Љуботенска и Иво Лола Рибар кон Тетово.

Реконструкција на булеварот во индустриската зона во Тетово во должина од четири километри и вредност од 37 милиони денари започна изминатата есен. Овој пат е доста фрекфрентен особено во летниот период. Реконструкцијата на овој пат се одвива во две фази. Првата фаза веќе е во тек, подразбира гребење на постоечкиот асфалт и санација на дупки. Втората фаза е поставување на нов асфалт. Со овие две фази се врши санација на оштетувањата предизвикани од поплавите во 2015 год. Средствата се обезбедени од буџетот на Јавното претпријатие за државни патишта. 

Комплетната реконструкција и доизградба на булеварот Видое Смилевски – Бато се очекува да започне во месец март оваа година, со околу еден милион евра обезбедени од Светска Банка за Општина Тетово во форма на заем преку владиниот проект за подобрување на општински услуги. Со заемот од 60,6 милиони денари ќе се продолжи булеварот „Видое Смилевски Бато“, кој е главна комуникациска артерија за товарниот сообраќај кој од Скопје, Тетово и Гостивар се движи кон граничниот премин. 

„Реализацијата на овој проект ќе започне напролет со оглед на тоа дека сите подготовки се веќе завршени и остануваат да се завршат работите на терен“, гласи во најавата од страна на општината.

Советот на општина Тетово на 16.05.2019 година, донесе одлука за спроведување на капиталнен проект за изградба на новиот дел од булеварот Видое Смилевски Бато со должина од 671 метри.

Александар Кузмановски


Можеби ќе ве интересира

Заев: Просечна плата од 600 евра во новиот мандат

Заев: Просечна плата од 600 евра во новиот мандат

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе