23 Јули, 2024
0.0232

Дали се ова најдобро платените банкари во Македонија? Петмина поделија 1,94 милиони евра во плати и награди

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

„Комерцијална банка“ лани ја имаше својата најуспешна година со профит од речиси 60 милиони евра. За да остварат таков резултат петмината врвни директори од својата банка добија плати, надоместоци и награди во бруто износ од речиси 2 милиони евра. За плати и награди на сите свои над 1.000 вработени „Комерцијална банка“ лани им исплати повеќе од 21 милиони евра

Петмина врвни директори на банка за своите резултати во 2023 година добиле плати и награди во вредност од 1,94 милиони евра. За сметка на тоа најголемата, според активата, деловна банка што ја води оваа тројка лани на нејзините акционери им донела профит од речиси 60 милиони евра.

Станува збор за членовите на управниот одбор на Комерцијална банка, долгогодишниот главен извршен директор Хари Костов, неговиот долгогодишен колега во бордот Ило Илоски, Маја Стевкова Штериева главен финансиски директор и новите членови Билјана Максимовска Поповиќ и Никола Џамбазовски.

Според официјалните податоци од годишниот извештај за работата на „Комерцијална банка“ просечно секој од членовите на управниот одбор добил годишна компензација за својот ангажман во бруто износ од 388.000 евра.

Иако не се наведени поединечно и детално износите за секој од членовите, повеќе од сигурно е дека најголемо учество во средствата кои се платени на Управниот одбор се наменети за Хари Костов претседателот на одборот, главниот извршен директор и банкар што дваесетина години без прекин ја води најголемата македонска банка. Најмало е учеството на новите членови Максимовска – Поповиќ и Џамбазовски кои втора година се дел од проширениот управен одбор.

Според деталите од годишниот извештај тие 1,94 милиони евра за 2023 година се исплатени за плати, плати од деловна успешност, регрес, новогодишен надомест, менаџерско осигурување, приватно здраствено осигурување како и за јубилејни награди и стручно усовршување.

Во извештајот е наведено дека 1,08 милиони евра се платени како фиксен дел, а останатото е варијабилен дел согласно со политиката за награди на „Комерцијална банка“.

Освен врвните директори банката издвоила 3 милиони евра и за 55 лица со посебни права и одговорности кои менаџерски и управувачки тим на банката. Од тоа речиси 2 милиони евра се фиксни надоместоци (плати, придонеси и осигурување), а останатото се награди за учинок согласно со деловната политика за наградување.

Што се однесува до платите и наградите вреди да се истакне дека „Комерцијална банка“ во својата најдобра година до сега на сите свои вработени исплатила плати, додатоци и награди во бруто износ од 21,07 милиони евра. Р.Ф.


Можеби ќе ве интересира

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ИТАЛИЈАНСКИ ЛАНЕЦ СУПЕРМАРКЕТИ ВЛЕГУВА ВО МАКЕДОНИЈА: Ќе отвори неколку продавници

ИТАЛИЈАНСКИ ЛАНЕЦ СУПЕРМАРКЕТИ ВЛЕГУВА ВО МАКЕДОНИЈА: Ќе отвори неколку продавници