29 Февруари, 2024
0.0263

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

Објавено во: Економија 09 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Индексот на Caixin достигна највисоко ниво во последните 3 месеци, што доведе до повици за зголемување на потрошувачката, oбјави chinadaily.

„Подоброто од очекуваното враќање во кинеските услужни и производствени сектори во ноември, како што е прикажано со индексот на приватниот сектор, ја зацврстува позитивната траекторија на економското закрепнување на земјата, што укажува на тоа дека владината поддршка стапува на сила и дека деловните активности зајакнуваат“, велат експертите.

Така, како што остануваат предизвиците и неизвесностите, тие повикаа на континуирани напори за понатамошно зајакнување на домашната потрошувачка и зголемување на ефективните инвестиции, со што ќе се зајакнат очекувањата на пазарот и ќе се одржи стабилен економски раст.

Индексот на менаџери за купување услуги на Caixin се искачи на 51,5 во ноември од 50,4 во октомври, што е највисоко ниво во последните три месеци, според извештајот објавен во вторникот од медиумската групација Caixin и давателот на информации IHS Markit. Ознаката од 50 точки го одделува проширувањето од контракцијата во активноста.

Цитирајќи го претходно објавениот производствен PMI на Caixin за минатиот месец, кој се зголеми за 1,2 процентни поени на 50,7 и се врати на експанзивна територија, извештајот забележа дека скоковите во двата сектора го поттикнаа композитниот PMI на Caixin за ноември на 51,6 од 50 во октомври, достигнувајќи ново високо ниво во последните три месеци.

„Двојните проширувања во ноември сигнализираат позитивна перспектива за кинеската макроекономија, што се должи на стабилното трошење на потрошувачите, солидното индустриско производство и подобрените пазарни очекувања“, рече Ванг Же, висок економист во Caixin Insight Group.

Иако растот на новите нарачки за услуги во ноември остана скромен, тој забележа највисоко ниво од септември, на кој беа анкетирани бизниси кои се припишуваат на подобрените пазарни фундаменти, се вели во извештајот, додавајќи дека недоволните клиенти, сепак ќе го одложат неговиот вкупен раст.

Дополнително, услужниот сектор во Кина покажува знаци на зголемена пазарна доверба, бидејќи некои претпријатија очекуваат подобрувања во економскиот пејзаж и пораст на бројот на клиенти, според извештајот.

Притисоците сè уште траат во услужниот сектор бидејќи барањето за вработување падна во зоната на контракција за прв пат од февруари и цените што ги наплатуваат услугите растеа со побавно темпо, се наведува во извештајот.

„И покрај позитивните движења во услужниот сектор, различни неповолни фактори како што се недоволната внатрешна и надворешна побарувачка и значителниот притисок врз вработувањето продолжуваат да тежат врз кинеската економија. На основата на закрепнувањето му е потребна дополнителна консолидација за да се обезбеди одржлив раст“, рече Ванг.

На експанзијата на извозот во услужниот сектор му се спротивстави намалувањето на побарувачката за производствен извоз, што резултираше со постојано намалување на новите извозни нарачки, рече Ванг, додавајќи дека вкупната вработеност продолжи со благ пад трет последователен месец и покрај маргиналниот пораст на заостанатите нарачки.

„Како резултат на тоа, засилените напори треба да се насочат кон воспоставување цврста основа за одржлив економски раст и поттикнување на трајна пазарна доверба на долг рок, со фокус на проширување на потрошувачката, промовирање на вработеноста и зголемување на приходите“, рече Ванг.

Привремените мерки како попусти, промоции и дистрибуција на ваучери за потрошувачка се добри, но подеднакво важна е задачата да се обезбеди стабилно отворање работни места и очекувања за приходи. Таквиот фундаментален чекор може да поттикне силна и трајна база на потрошувачи и да го ослободи потенцијалот на домашната побарувачка, рече Каи Ханпиан, истражувач во Националниот центар за истражување на економијата, кој е дел од Универзитетот во Пекинг.

Згора на практикувањето на претпазлива монетарна политика заедно со приспособливите фискални мерки, обезбедувањето голема ликвидност за бизнисите и намалувањето на нивните трошоци, како и напорите за одржување на континуитетот на политиката се клучни за обезбедување стабилно инвестициско опкружување за претпријатијата и зајакнување на нивната подготвеност да го зголемат производството, рече Каи.

„Очекуваното подобрување на економските показатели за декември, поттикнато од ефектот на пониската база, покажува дека годишната цел за раст од околу 5 проценти веројатно ќе биде исполнета, без оглед на сезонските надолни притисоци со кои се соочува PMI за декември“, рече Ксионг Јуан, главен економист во Гуошенг хартии од вредност.

Понатамошни намалувања на стапките и намалување на коефициентот на задолжителната резерва би можеле да се очекуваат подоцна овој месец, а Кина најверојатно ќе спроведе експанзивна политика за да ја зајакне својата економија следната година, рече Ксионг.

foto LIANG XIASHUN/FOR CHINA DAILY

Можеби ќе ве интересира

СЕ ЗГОЛЕМИЛА НЕВРАБОТЕНОСТА: Колку лица се без работа во Германија?

СЕ ЗГОЛЕМИЛА НЕВРАБОТЕНОСТА: Колку лица се без работа во Германија?

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ДОБРА ВЕСТ ЗА УЧИЛИШТАТА, ГРАДИНКИТЕ И МАЛИТЕ ДУЌАНИ - ќе плаќаат поевтино парно за 35 проценти

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

ПУШАЧИТЕ МЕЃУ ЗДРАВЈЕТО И ПРОФИТОТ – како ќе се постапува на ова прашање, ќе се заштити јавноста, или ќе се остави „сами да му ја мислат“

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

МИЛЕНИУМЦИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ НАЈБОГАТАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА - очекуваат годинава да станат уште побогати

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

ШТО НЕ ЧЕКА ОД УТРЕ? Ќе рипнат ли „гарантираните“ цени до плафон?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

Кој скопски хотелиер од дивиденди и камати заработи 1,1 милиони евра?

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

ОСТАНУВА МИСТЕРИЈА НОВИОТ ГАЗДА НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - молк за тоа кој ја купи за 350 илјади евра фирмата што грее 500 домаќинства

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

Дали германските работодавци ќе отпуштаат во следните месеци?

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот

СЛОВЕНИЈА Е НА ВРВОТ: Македонија со најниска просечна плата во регионот