26 Август, 2019
0.0164

Цената на бензините кај Регулаторна, како ќе не удри денеска

Објавено во: Економија 27 Мај, 2019

Завршува двонеделниот либерализиран пазар на нафта и нафтени деривати. Од денеска, повторно, Регулаторната комисија за енергетика ќе го има последниот збор за формирањето на цените на дериватите на бензинските. Измените на Законот за енергетика стапија на сила и се објавени во Службен весник. Она што е важно што регулаторите, по новата методолгија ќе ја формираат цената, исто така согласно движењето на цената на нафтата на светскиот пазар, курсот на доларот. 

Во таа цена треба да се вкалкулирани и трошоците на компаниите за транспорт на дериватите. Таа цена ќе биде максимална, а дистрибутерите може да одат и со помала маржа. Сепак, Регулаторна не им ги призна на дистрибутерите трошоците во висина во која тие бараа. 

Новата малопродажна маржа е 4,6 денари, а трошокот за транспорт во државата ќе изнесува 0, 75 денари. За регулаторите ова е разумен профит, но за дистрибуитерите ова е нелогично затоа што сметаат дека имаат зголемени тропшоци кои ги признава и регулаторна но тоа не се огледа во признаените трошоци. 

Колкава ќе биде цената ќе објави Регулаторна денеска. 

Еве што пишуваше Фактор за реакциите на нафтените дистрибутери овде.Можеби ќе ве интересира

Во што вложува „Македонијатурист“ кога бизнисот од хотели паѓа?

Во што вложува „Македонијатурист“ кога бизнисот од хотели паѓа?

Може ли Нина Групер да стане нашата Евита Перон?

Може ли Нина Групер да стане нашата Евита Перон?

Од денеска започнува со работа најскапата наплатна рампа за патарина во Македонија

Од денеска започнува со работа најскапата наплатна рампа за патарина во Македонија

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните