26 Септември, 2020
0.0490

Бизнисот бара долгорочна програма, Заев на средба кај Азески

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

Првиот човек на СДСМ, Зоран Заев, попладнево е на средба со претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески. 

Вели дека сака да ги слушне предлозите на бизнис заедницата, а потоа и да ги вметне во партиската економска изборна програма. 

Му рекоа дека од идната власт очекуваат донесување национална развојна програма за 2020 – 2030 година, во кој ќе бидат содржани сите нивни барања, како и растовареност од нови обврски до членството на Македонија во ЕУ.

Заев рече дека дијалогот со компаниите продолжува. 

„Имаме уште многу да учиме. Свесни сме дека не сме ниту најпаметни, ниту најупатени, а сакаме, низ инклузивен процес да создадеме современа, модерна, дигитална економија и да ги вградиме сите важни, добри искуства на бизнисот кои би можеле да бидат наша водилка во наредниот четиригодишен период“– потенцира Заев.

Претседателот на СДСМ е во секоја прилика присутен кај нас, и за време на извршувањето на функцијата премиер и сега, во предизборието, при конципирањето на програмата. Ние сме секогаш подготвени за дијалог, вели Азески. 
„Управниот одбор ги утврди ставовите на Комората – што ќе бараме од политичите партии кога ќе дојдат тука на консулатации. Она што ќе му го соопштиме на средбата ќе биде во два дела. Првиот е дека очекуваме донесување национална развојна програма за 2020 – 2030 година во кој ќе бидат конципирани сите барања на бизнисот, а вториот, дека сакаме да видиме ситуација во која приближувањето кон ЕУ нема да носи нови обврски за компаниите додека не станеме членки“ – напомена Азески.
Заев вели дека една од причините зошто Македонија е насочена кон реализирање на евроинтеграциските цели и НАТО, е економскиот стандард, зголемувањето на БДП, отворањето нови работни места и покачување на платите.

Заедно со Заев во Стопанската комора беа присутни и претседателите на партиските комисии за финансии и енергетика.

Можеби ќе ве интересира

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек