21 Септември, 2023
0.0415

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

Објавено во: Економија 09 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Продолжувањето на геолошките истражувања на територијата на општина Језеро во Босна и Херцеговина го потврди постоењето на нови геолошки формации што носат злато.

Златото е потврдено на локалитетот Зекилова коса, кој се наоѓа северозападно од претходно истражуваниот локалитет Отомаљ, во рамките на истражното поле Сињаково.

Последната анализа која е направена во светски познати лаборатории, потврди постоење на поголеми количества злато кое во одредени делови на локалитетот Зекилова Коса содржи и до 4,89 грама на тон.

Споменатите истраги опфатија површина од 1,2 км2, а судејќи според досегашните резултати, зоната на истрагата се отвора понатаму на северозапад, каде се очекуваат позначајни резултати.

Дополнителните лабораториски анализи на примероците идентификувани со неодамнешните геолошки и геофизички истражувања значително го зголемија нашиот истражувачки интерес за локалитетот Зекилова Коса. Понатамошното следење на овие одлични резултати е несомнено оправдано и очекуваме да добиеме согласност од локалната самоуправа за продолжување на геолошките истражувања што е можно поскоро.Нашите геолози преку систематско истражување на почвата открија возбудливи површински аномалии во области кои никогаш не биле предмет на современи геолошки истражувања.Нашата компанија ги спроведе овие геолошки активности во консултација со сите заслужни фактори, т.е. претставници на локалните заедници и геолошки експерти, ставајќи строг фокус на исклучително важна практика за заштита на животната средина.Со нетрпение очекуваме продолжување на геолошките истражувачки работи на споменатиот локалитет и транспарентно објавување на можни значајни истражувачки резултати, бидејќи ваквите наоди се од исклучителна важност, како за нашата компанија, така и за самата локална заедница, но и за Републиката. на Српска“, изјави Младен Лујиќ, извршен директор на компанијата. Lykos Balkan Metals.

А на почетокот на 2023 година, лабораториските наоди од геолошките истражувања на три локации веќе го потврдија постоењето на златноносните геолошки формации на локалитетот Отомаљ, кои достигнуваат и до неверојатни 27,5 грама на тон во континуитет од дури 60 метри.

Можеби ќе ве интересира

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производтвото на 60 илјади станбени единици

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производтвото на 60 илјади станбени единици

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања

ФРАНЦИЈА УКИНУВА СУБВЕНЦИИ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА: На удар кинеските автомобили, но и дел од производството на Тесла

ФРАНЦИЈА УКИНУВА СУБВЕНЦИИ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА: На удар кинеските автомобили, но и дел од производството на Тесла

ЗАКОНОТ ЗА СОЛИДАРЕН ДАНОК ГИ НАЛУТИ СТОПАНСТВЕНИЦИТЕ: Биле вчудоневидени, ќе го оспорат законот пред Уставен

ЗАКОНОТ ЗА СОЛИДАРЕН ДАНОК ГИ НАЛУТИ СТОПАНСТВЕНИЦИТЕ: Биле вчудоневидени, ќе го оспорат законот пред Уставен

ВЛАДАТА БАРА КАНДИДАТИ ЗА УПРАВНИОТ ОДБОР НА ЖЕЛЕЗНИЦИ - Еве колку пари ќе се одвојат од државната каса за нивните хонорари

ВЛАДАТА БАРА КАНДИДАТИ ЗА УПРАВНИОТ ОДБОР НА ЖЕЛЕЗНИЦИ - Еве колку пари ќе се одвојат од државната каса за нивните хонорари

Трајковски за цените: Сите граѓани коишто ќе увидат неправилности да пријават на 02 191

Трајковски за цените: Сите граѓани коишто ќе увидат неправилности да пријават на 02 191