02 Декември, 2022
0.0263

Азески: Фактор во медиумите, фактор во креирање на економски мислења и ставови - Разликата е во декадите, но моќта е идентична

Објавено во: Економија 27 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Фактор во медиумите, фактор во известувањето, фактор во креирање на економски мислења и ставови. Едноставно името на медиумот апсолутно е синхронизирано со влијанието и моќта што ја има во креирање на јавното мислење, преку економскиот онлајн портал но и групата портали кои се дел од успешната ФАКТОР приказна. 10 години постоење во исклучително турбулентен период со кризи кои мутираат побрзо од вирусите, е само потврда за јакиот темел врз база на кој е изграден медиумот ФАКТОР. Со исклучително јасна визија и цел да биде влијателен во економскиот и бизнис свет, да делува во државата и да праќа јасни и конкретни сигнали што не чини, што треба да се смени, како тоа да се направи.

Секако Фактор, не би бил фактор во јавниот простор, ако не е воден од менаџмент каков што е тимот на медиумот на чело со Александар Манев. Успешен и докажан  професионалец во светот на финансискиот бизнис (актуелен генерален директор на Кроациа осигурување АД – Друштво за неживотно осигурување Скопје), Алек Фактор, со изострен њух за бизнис, успеа да создаде успешна медиумска приказна со исклучително висока присутност кај читателската публика со уникатни вести, стории, анализи. И се разбира се` тоа не би имало смисол и успех, ако Алек не создал тим кој како и самиот портал е фактор во известувањето. 

Како докажан медиумски професионалец и фактор на јавните простори, многу јасно, Манев е дел и од органите и телата на Стопанската комора (член на УО). Така и од другата страна е дел од иницијативите и ставовите на деловниот сектор и активностите кои се преземаат во насока на креирање соодветен деловен амбиент за бизнисот.

А каде сме денеска на економски план? Во центарот на најнеизвесната состојба со светската криза, чија форма и негативно влијание секој следен ден носи нови непознати и неможност за предвидливост. Скапата струја е главата причина за најавите од многу компании за намалување на обемот на производство, што претставува ризик и за намалување на бројот на вработени демне како црн облак. Во таа ситуација, Комората како консултант на бизнисот и Комора на иднината воспостави кризна состојба во своето работење и сите ресурси ги насочи кон остварување само на една цел – да им помогне на компаниите да ја надминат кризата, да се обезбеди енергија за да опстои стопанството, а и целата економија, бидејќи без економија нема држава. Ние преку бизнис делувањето тоа го правиме 100 години, Фактор преку медиумскиот простор 10 години. Разликата е во декадите, но моќта е идентична.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Скокнал бројот на Германци кои работат со скратено работно време

Скокнал бројот на Германци кои работат со скратено работно време

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат