30 Мај, 2020
0.0650

АРНАЛ: ЗА НАМАЛЕНИ ЕМИСИИ, ПОТРОШУВАЧКА НА ЕНЕРГИЈА И ПОДОБРИ ГРАДБИ ТРЕБА ДА СЕ ПРИМЕНИ БИМ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

Објавено во: Економија, Македонија 05 Април, 2020

Градежниот сектор најмногу доцни со модернизација и дигитализација на процесите што е главна пречка за поефикасно користење на ресурсите, подобро планирање на градбите, зголемување на енергетската ефикасност, а со тоа и намалување на емисиите кои се директни предизвикувачи на климатските промени. Шпанскиот БИМ експерт Игнаси Перез Арнал во интервјуто открива како градежништвото може да стане одржливо и да даде придонес во #КлиматскатаАкција

Во последните декади градежниот сектор е еден од најактивните бизнис сектори во државата. На глобално ниво градежните активности значително се модифицираат во линија на глобалните пазарни побарувања, но и од аспект на штедење енергетски ресурси, овозможување пасивно функционирање на градбите и зголемена свесност како во јавниот така и во бизнис секторот. Игнаси Перез Арнал, основачот на БИМ Академијата во Шпанија, ја истакнува важноста и придобивките од користењето на еден ваков модел. Како дел од ТРАИНЕЕ проектот од европската програма Хоризонт 2020, во последните неколку месеци тој редовно одржува семинари за одржливи енергетски системи на градење. Тимот на КлиматскиПромени направи интервју со цел да дознае какви се потребите за воведување дигитализација во градежниот сектор, новите алатки, модели и софтвери, кои ќе овозможат подобро дизајнирање и планирање на енергетски ефикасните градби.Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн