18 Јули, 2024
0.0427

АГЕНЦИЈАТА ЗА ЕНЕРГЕТИКА „ОДИ“ ВО ИСТОРИЈА: вработените не остануваат на улица - еве кои други ќе бидат „под капата“ на Министерството

Објавено во: Економија 10 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Агенцијата за енергетика наскоро ќе престане да постои, согласно предлогот на неколку пратеници за престанување на важењето на оваа институција. Предлогот на Бојан Стоајноски, Дафина Стојаноска, Драгана Бојковска, Ели Панова и Марија Митева е надлежностите на Агенција да се пренесат на Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини.

Оваа институција во иднина ќе подготовува среднорочни и долгорочни стратегии и развојни планови и програми. Исто така и грижата за енергетска ефикасност и користење обновливи енергетски извори ќе ја преземе новото министерство, заедно со активности за инвестициони проекти, а ќе бидат надлежни и за регионална соработка...

Планот е опремата, инвентарот, архивата, документацијата, средствата за работа и другите средства на Агенција за енергетика да се пренесат на Министерството на денот на влегување во сила на овој закон. Истото ќе се случи и со вработените.

-  Вработените од Агенција за енергетика се преземааат во Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини согласно актите за организација и систематизација. Со влегување во сила на овој закон престанува мандатот на директорот и членовите на Управниот одбор на Агенцијата. Договорите за вработување на определено време, авторските договори и договорите на дело склучени до денот на влегување во сила на овој закон, со денот на влегување во сила на овој закон престануваат да важат – се нагласува во законот кој ќе се применува по објава во Службен весник.

Но, покрај оваа измена, во Собранието на предлог на истите пратеници доставени се повеќе законски измени, поврзани со формирањето на новото министерство кое ќе го раководи Сања Божиновска.

Па така, под „капата“ на ова министерство ќе влезе грижата за нафтените резерви, за што ќе биде именуван директорот на Агенцијата за задолжителни нафтени резерви по претходна согласност на Министерството. Меѓу неговите надлежностите ќе бидат и ингеренциите за контрола на предметите од скапоцени метали, нивниот состав и содржина (финост), начинот на нивното испитување, жигосување, условите за пуштање во промет и надзорот.

Државниот инспекторат за техничка инспекција ќе се трансформриа во Државен инспекторат за енергетика, рударство и минерални суровини како орган во состав на Министерството за енергетика. Исто така и Геолошкиот завод на Република Македонија, како и Бирото за метрологија ќе преминат под ингеренциите на новоформираното Министерството.

Во негови ингеренции ќе бидат и надлежностите за миниералните суровини.

-  Со Законот за минерални суровини се уредуваат: условите и начинот на вршење геолошки истражувања, поттикнувањето и унапредувањето на геолошките истражувања со цел да се обезбеди нивна оптимална искористеност во согласност со начелата на одржлив развој и заштита на животната средина,поттикнувањето и унапредувањето на експлоатацијата на минералните суровини... – се нагласува во измените на Законот за минерални суровини доставен во собрание согласно кое сега овие надлежности исто така се под Министерството за енергетика.

П.О.

Фото: Фактор/Архива

Можеби ќе ве интересира

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот