11 Декември, 2023
0.0285

ACCUWEATHER ЈА ОБЈАВИ ГОЛЕМАТА ПРОЛЕТНА ПРОГНОЗА: Еве што ја чека Македонија!

Објавено во: Македонија 20 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Со пролетната рамноденица која се одржува денес- 20 март, стручниот тим на меѓународни прогнозери на AccuWeather ги објави деталите за тоа што ќе се одржи претстојната пролетна сезона во Европа.

На 9 март, Центарот за предвидување на климата на NOAA официјално објави дека фазата на Ел Нињо-Јужна осцилација преминала од Ла Ниња во неутрална, што значи дека ниту Ел Нињо ниту Ла Ниња не се во тек. Оваа неутрална фаза се очекува да трае до крајот на пролетта до почетокот на летото и да игра улога во влијанието на глобалните временски обрасци, преминувајќи во Ел Нињо некаде во текот на летните месеци.

Метеоролозите на AccuWeather го вклучија овој фактор при развивањето на европската пролетна прогноза и велат дека преовладувачките временски шеми низ Европа од крајот на март до почетокот на јуни ќе имаат преостанат студен воздух низ северна Европа рано, благи услови во источните региони, доминантни на моменти бура низ југ и рано палење на тешки временски услови за некои места.

Иако пролетта е генерално поврзана со скок кон потоплите денови, март, како што веќе беше забележано, сè уште може да донесе периоди на зимско време, вклучувајќи влијателни снежни врнежи. Делови од Обединетото Кралство, Скандинавија и алпскиот регион веројатно ќе го завршат месец март со невообичаено повисоки вкупни снежни врнежи, додека многу други делови од континентот ќе имаат тенденција да бидат близу до историскиот просек.

Ненадејно стратосферско затоплување остава свој белег

Временскиот феномен наречен ненадејно стратосферско затоплување одигра голема улога во принудувањето на студени услови низ поголемиот дел од северна Европа во текот на првата половина на март. На секои неколку години, овој настан се активира со нарушување во горните нивоа на атмосферата на Земјата, каде што се наоѓа поларниот вител.

Поларниот вител е лента од студени, силни западни ветрови кои циркулираат околу поларните региони на Земјата. На моменти, лентите може привремено да ослабат, што резултира со студениот воздух што претходно го содржеше вителот многу брзо да се спушта од стратосферата на површината. Меѓутоа, како што се случува нарушувањето, тоа предизвикува рапидно зголемување на нивото на стратосферската температура, па оттука и истоимениот феномен.

Овие ненадејни стратосферски затоплувања се одговорни за она што го донесе познатиот „Ѕвер од исток“ во Обединетото Кралство и Ирска од крајот на февруари до март 2018 година.

Снегулките се разлеаа низ Лондон во текот на втората недела од март, додека обилни и вознемирувачки акумулации на снег беа забележани во Мидлендс, Велс и делови од Шкотска. Во текот на првата половина од месецот, температурните отстапувања од историскиот просек за овој период од годината се во тренд помеѓу 0,5 и 2,5 степени под нулата за големите градови како Единбург, Шкотска; Лондон, Англија; Париз, Франција; и Берлин, Германија.

Сепак, студените услови и активниот модел што се развија низ северна Европа на почетокот на март на крајот ќе преминат кон поблаго, мирно време некаде во рана пролет.

Евентуално априлско загревање низ Обединетото Кралство и Ирска

Температурите низ Велика Британија се очекува да се движат поблиску до историскиот просек кон крајот на април, но прогнозерите на AccuWeather велат дека оваа транзиција можеби нема да дојде како непречено, постепено зголемување на потоплите денови.

„Обединетото Кралство и Ирска може да имаат ролеркостер со температури до крајот на април, но може да завршат балансирано до блиску до месечниот историски просек“, објасни постариот метеоролог на AccuWeather, Тајлер Ројс.

Температурите може да се движат над историскиот просек за одреден дел од времето низ Англија, Велс, Северна Ирска и делови од Шкотска; сепак, брановите на фронталните премини може да го нарушат пролетниот тренд на затоплување и да ги спуштат условите на малку под просекот некое време. Овој турбулентен температурен модел може да го изедначи месечниот тренд до блиску до историскиот просек за април.

Ризикот од мраз или замрзнување се очекува да се задржи до средината на април низ делови од Обединетото Кралство, протегајќи се до југ до Мидлендс. Шансите за снежни врнежи кои ќе доведат до пролет најверојатно ќе бидат изолирани на повисоките терени низ Шкотска, Англија и Велс, додека низините ќе се соочат со помала закана од пролетни зимски дождови бидејќи температурите ќе почнат да се ублажуваат.

Севкупно, вредностите на врнежите низ ОК може да се движат приближно малку над историскиот просек во текот на април и мај. Во една типична година, најсушните месеци за Лондон го вклучуваат периодот од февруари до мај, кога просечните вредности за секој месец често се движат помеѓу 1,3 и 1,5 инчи (33 и 38 mm) во градот.

Во една типична година, сезоната на ветровити во Обединетото Кралство се смета дека трае од октомври до крајот на март.

Досега, за сезоната 2022-2023, Метеоролошката канцеларија на Обединетото Кралство именуваше една ветровита во средината на февруари, означена како Бура Ото. 

Канцеларијата веќе именуваше шест ветрови, што укажува на тоа дека сезоната на ветровити 2022-2023 година најверојатно ќе заврши како многу помалку активна во споредба со минатата година.

Рано доминантна бура низ јужна Европа

Примарната бура низ јужна Европа во март може да предизвика проблеми за нивото на водата и суша низ Обединетото Кралство, Ирска, па дури и делови од Франција. Веќе оваа година, многу региони забележаа аномално суви услови, што предизвикува загриженост за идните нивоа на водата не само кај жителите, туку и кај животната средина.

Во февруари имаше извонреден недостаток на дожд низ Обединетото Кралство. Привремените набљудувања од Метеоролошката канцеларија на Обединетото Кралство покажаа дека Англија го забележала најсушниот февруари во последните 30 години. Лондон забележа само 8% од своите типични врнежи во февруари, додека набљудувањата од Бирмингем, Англија, изнесуваа само 16% од историските просечни врнежи за февруари.

Според Météo France, дел од 32 последователни дена без мерливи врнежи (помалку од 1 mm дожд дневно) е забележан од 20 јануари 2023 година до 21 февруари 2023 година. Ова постави нов рекорд за најдолг последователен дел од денови без мерливи врнежи од 1959 година. Друго забележително растегнување беше во 2020 година од 17 март до 16 април, кога имаше 31 последователен ден без мерливи врнежи.

Обично потопен дел од езерото Сер-Понкон во јужна Франција, вторник, 14 март 2023 година. Франција ја забележа најдолгата ваква зимска суша од почетокот на водење евиденција во 1959 година. Околу Франција, жителите споделуваат слики од исушени речни корита или намалени езера, шокантни глетки во длабочините на зимата. (AP Photo/Даниел Кол)

Од друга страна, доминантната патека на невреме во југозападна Европа и предвиденото зголемување на пролетните врнежи низ јужните и јужноцентралните региони предизвикуваат загриженост кај синоптичарите за закана од поплави на локации како Италија и Балканот.

„Со оглед на тоа колку е топло Средоземното Море, бурите би можеле да обезбедат дополнителна влага и да доведат до зголемување на заканите од поплави. Ова е особено загриженост за западните падини на Апенините и Динарските Алпи“, објасни Ројс.

Пролетните дождови и врнежите можат да бидат добредојдени низ алпскиот регион за да помогнат да се надополнат акумулациите и нивото на реките што произлегуваат од потпросечните зимски врнежи. Синоптичарите велат дека снежните наноси во поголемиот дел од швајцарските, австриските и италијанските Алпи се 60-70% под типичниот износ за почетокот на март.

Недостигот на снег низ италијанските Алпи ќе игра значајна улога во соодветното ниво на реките и протокот низводно оваа пролет. Топењето на снегот од италијанските Алпи секоја година помага да се олеснат борбите за наводнување за клучниот земјоделски ресурс на долината на реката По и е примарен извор за самата река По која се влева во Јадранското Море во близина на Венеција, Италија.

Во Италија, приливот на влага во текот на првата половина на пролетта, исто така, може да доведе до зголемена опасност од тешки временски услови, што може да доведе до различни закани како што се штетни ветрови, град и поројни поплави. Сепак, влагата од рана пролет може да се покаже корисна само за краткорочната суша што е во тек низ целиот регион.

Како што се зголемува топлината, така ќе се зголемува и ризикот од тешки временски услови

Како што влијанијата на ненадејното затоплување на стратосферата постепено престануваат низ северозападна Европа до крајот на март, трендот на висок притисок може да ја преземе контролата врз регионот за да промовира посуви и потопли услови. Сепак, сè уште ќе бидат можни истрели на влага, што ги натера синоптичарите да веруваат дека вкупните врнежи оваа пролет може да се движат во близина на историскиот просек.

Од Франција до Полска, топлината постепено ќе се зголемува како што пролетта ќе влезе во полн замав, а темата за тешките временски услови ќе дојде во прв план на разговорот со почетокот на традиционалната сезона на тешки временски услови во Европа. На почетокот до средината на март, силни грмотевици веќе се запалија низ делови на Франција, што резултираше со штетно торнадо што го погоди Понтарион, Франција.

Синоптичарите конкретно ги истакнаа Германија и Полска како две земји кои се соочуваат со значителен тежок временски ризик оваа пролет, заедно со соседните области северно и источно од алпските региони.

Голем дел од Југоисточна Европа ќе се соочи со натпросечни температури во вториот дел од пролетта. Локациите од Рим до Букурешт доживеаја температури типични за крајот на април во средината на март, а овој тренд на затоплување ќе продолжи во следните неколку месеци, придружен со повремени врнежи од дожд.

Невреме треба да се очекува и на Балканот во рана пролет.* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2023/2024

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2023/2024

Спасовски повеќе не дава информации за Вања и Панче, упатува новинари до Обвинителството

Спасовски повеќе не дава информации за Вања и Панче, упатува новинари до Обвинителството

СДСМ со фотографија: Мицкоски седи со уапсен за дрога од 120.000 евра

СДСМ со фотографија: Мицкоски седи со уапсен за дрога од 120.000 евра

Јован Митрески од СДСМ ќе биде претседател на Собранието: Како и досега, ќе работам максимално посветено

Јован Митрески од СДСМ ќе биде претседател на Собранието: Како и досега, ќе работам максимално посветено

„ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ СÉ МОРА ДА Е ПРЕЦИЗНО И ТОЧНО, ДА НЕ СЕ ВРШИ ПРИТИСОК ВРЗ ВЕШТАЦИТЕ“: Експертот по судска медицина Алексеј Дума за Фактор

„ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ СÉ МОРА ДА Е ПРЕЦИЗНО И ТОЧНО, ДА НЕ СЕ ВРШИ ПРИТИСОК ВРЗ ВЕШТАЦИТЕ“: Експертот по судска медицина Алексеј Дума за Фактор

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА ТРПЕЛЕ ПРИТИСОЦИ ДА СЕ ПИШАТ БУГАРИ НА ПОПИСОТ: За тоа го известиле и Народниот правобранител во Тирана

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА ТРПЕЛЕ ПРИТИСОЦИ ДА СЕ ПИШАТ БУГАРИ НА ПОПИСОТ: За тоа го известиле и Народниот правобранител во Тирана

ЕВЕ КАДЕ ВО ЗЕМЈАВА ПАЃА СНЕГ: АМСМ со препораки до возачите, се вози во зимски услови

ЕВЕ КАДЕ ВО ЗЕМЈАВА ПАЃА СНЕГ: АМСМ со препораки до возачите, се вози во зимски услови

„СРБИЈА ГО ИМАШЕ „РИБНИКАР“ ЗАРАДИ ШТО МИНИСТЕР ПОДНЕСЕ ОСТАВКА“: Кај нас и тие што се повлекоа бесрамно ни се препорачуваат-Куновска го искажа својот револт

„СРБИЈА ГО ИМАШЕ „РИБНИКАР“ ЗАРАДИ ШТО МИНИСТЕР ПОДНЕСЕ ОСТАВКА“: Кај нас и тие што се повлекоа бесрамно ни се препорачуваат-Куновска го искажа својот револт

БИЛ ИЛИ НЕ БИЛ ХРВАТСКИОТ МЕДИУМ ВО „ПЕСТАЛОЦИ?“: Градоначалникот и директорката демантираат

БИЛ ИЛИ НЕ БИЛ ХРВАТСКИОТ МЕДИУМ ВО „ПЕСТАЛОЦИ?“: Градоначалникот и директорката демантираат