13 Јуни, 2024
0.0257

„5 G Е ИЗВОР НА КОРОНА, ГИ КОНТРОЛИРА ЧИПОВИТЕ ШТО НИ ГИ ВСАДИЈА СО ВАКЦИНИТЕ, УБИВА ПТИЦИ, РАСТУРА МАСОВНИ СОБИРИ“:Што е точно 5G технологијата и каде се користи

Објавено во: Анализа 14 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

5G е извор на пандемијата на корона вирусот. 5G може да убие растенија и мали птици. 5G го ослабува имунолошкиот систем. Со чиповите што ни ги всадија вакцините, можат да не контролираат преку 5G мрежата. 5G фреквенциите може да се користат за растурање на масовни собири. 5G е систем за оружје што се промовира како нова технологија. Овие и слични теории на заговор (читај глупости) поврзани со 5G би можеле да ги набројуваме до утре, а соодветно би било да објасниме што точно „крие“ зад оваа нова технологија, пишува Блиц.рс.

Не, не станува збор за уште една алатка за контролирање на невините маси од страна на „рептилските“ елити, туку за 5-та генерација на мобилна мрежна технологија, која се етаблира како глобален „безжичен“ стандард по 1G, 2G, 3G и 4G.

Како настана 5G?

Оваа технологија не беше развиена од ниту една компанија, туку од членовите на „3rd Generation Partnership Project“, организација во рамките на глобалната телекомуникациска индустрија која ги обединува сите гиганти. Тие го координираа развојот на оваа технологија и секоја компанија придонесе по малку.

5G е најбрзата и најсигурната мрежа досега

За да се илустрира технолошкиот скок што се случува со преминот кон 5G мрежата, најдобро е да се наведе пластичен пример: 5G мрежата може истовремено да пренесува двојно повеќе податоци од 4G, додека во споредба со една генерација порано, 5G пренесува 10 пати повеќе податоци.

Каде најмногу се користи 5G?

Оваа технологија се користи во 3 типа на услуги:

Мобилен широкопојасен интернет

Критични комуникации во воената индустрија

Интернет на нештата

Бидејќи е мрежа која функционира со брзини на „симнување“ од максимум 20 гигабајти во секунда (да гигабајти, добро прочитавте), таа се користи во овие услуги првенствено поради нејзината мала „латентност“, т.е. доцнење на командите и неговата сигурност.

Покрај овие специфични намени, новата верзија на мобилните мрежи, логично, е тука за широка употреба, а ако се земе предвид дека просечниот корисник на паметни телефони користи околу 11 гигабајти податоци годишно, сите сега побрзо ќе ги трошат тие податоци.

Како 5G ќе влијае на глобалната економија?

Според истражувањето на Qualcomm, оваа технологија може да се покаже како двигател на глобалниот економски раст. Презентирајќи ги резултатите од нивното истражување, тие ги наведоа следните последици од имплементацијата на 5G технологијата на глобално ниво:

13,1 трилиони долари глобален економски „аутпут“

22,8 милиони нови работни места

околу 265 милијарди долари инвестиции во истражување и развој на оваа технологија

Сите овие резултати може да се постигнат, според компанијата, до 2035 година.

Каде прво беше лансирана 5G?

Имплементацијата на 5G технологијата започна во 2019 година, а до денес е инсталирана во над 60 различни земји, а ако се спореди со претходните технологии како 4G, се имплементира многу побрзо. На пример, повеќето земји-членки на ЕУ имаат покриеност со 5G мрежа, а Италија е водечки и е многу блиску до 100 проценти покриеност.

Засега оваа технологија е достапна на околу 3,5 милијарди паметни телефони во светот и прашање на време е кога ќе стане широко распространета.

Српски Телеком го претстави 5G на конференција минатата година.


Можеби ќе ве интересира

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место