КОЛКУ СЕ ХРАНЛИВИ ЈАЈЦАТА: Дали треба да се внимава со жолчките?
Објавено во: Македонија 05 Мај, 2024
Mногу луѓе консумираат повеќе јајца за велигденските празници.
Нутриционистката Марија Станишиќ за Informer.rs откри колку всушност се здрави јајцата.
„Јајцата се природна храна со најголема биолошка вредност. Тие се многу здрави и нискокалорични, имаат само 150 калории на 100гр, околу 13гр протеини и околу 10гр масти. Јаглехидрати речиси и да нема. Јајцата денес се прилично демонизирана храна. Што се однесува до здравите луѓе, тие можат слободно да јадат две цели јајца и до 8 белки дневно, но треба да се грижите за остатокот од внесот на масти и протеини во текот на денот. Всушност, оптималниот внес мора да биде пропорционален на дневните потреби и севкупниот внес на калории, но да биде прилагоден на нашата моментална здравствена состојба и цели, кои треба да се постигнат со исхрана“, вели таа.
Со оглед на тоа што често слушаме дека жолчките се нездрави и треба да се избегнуваат, Марија објасни дали е така.
„Денес, достапноста на информации доведе до тоа дека веќе не знаеме што е здраво и во која мера. Едно е сигурно – здрав е релативен термин. Она што е здраво за мене, можеби не е здраво за тебе. Жолчките од јајце содржат холестерол, но овој холестерол не треба да се поистоветува со други масти. Мислам дека жолчките не се виновни за долги години што не размислуваат за попаметен избор на храна“, заклучува Марија.
За Велигден јајцата се неизбежни на трпезата.
foto freepik.com