30 Мај, 2020
0.0186

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2019

Здружението на новинарите на Македонија испратилo допис до „Македонска берза АД Скопје“ во кој го осудува начинот на кој тие реагираат за објавена вест на порталот Фактор. 

Од ЗНМ велат дека им посочиле дека во реакцијата на Македонска берза воопшто нема демант на објавена вест на Фактор туку етикетирање на редакцијата. 

 „Тоа е недозволиво и неприфатливо во едно демократско општество и им препорачавме во иднина да не го практикуваат тој начин на комуникација. Исто така, беа известени дека доколку не се задоволни од начинот на кој известуваат новинарите, треба да ја следат добрата европска практика и да се обратат до саморегулаторните тела: Советот на честа при ЗНМ или пак до Советот за етика во медиумите на Македонија, стои во известувањето на ЗНМ.

Инаку Македонска берза во средата на својата интернет страница постави соопштение кое го испрати и до другите медиуми, во кое реагираше на текст објавен на порталот Фактор. Во реакцијата на која не и претходеше демант до нашата редакција, има дискредитации и етикетирања на медиумот, за што впрочем и регира ЗНМ.

Можеби ќе ве интересира

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни