13 Јули, 2020
0.0391

ЗАШТЕДИ ОД ЧЕТИРИ МИЛИОНИ ЕВРА - толку ќе донесат намалените плати на функционерите

Објавено во: Финансии 01 Април, 2020

Од намалените плати на избраните и именуваните функционери се очекува дека за двата месеци заштедата ќе изнесува 250 милиони денари или околу 4 милиони евра. Од мерката, пак, за укинување на надоместоците, ќе се добијат од 250 до 300 илјади евра на месечно ниво. За 50 отсто ќе се намалат и авторските договори, па од оваа и од другите мерки, исто така се очекуваат заштеди.

Но, колку вкупно тие ќе изнесуваат, тешко е да се каже, вели министерката за финансии, Нина Ангеловска. 

Инаку, таа нагласи дека ќе има напори државните институции долговите кон приватниот сектор да ги платат предвреме. 

До комерцијалните банки од кои се очекува земјава да земе заем од околку 400 милиони евра со кои треба да се премости периодот до еврообврзницата, е пратено барање за интерес, а рокот за поднесување на нивните понуди за заемот е до крајот на утрешниот ден. А заедно со ММФ и Светска банка заемите е 600 милиони евра. 

Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци