28 Февруари, 2021
0.0287

Започна засејувањето на облаците над Македонија

Објавено во: Агробизнис 18 Мај, 2020

Започнува заштитата од град со авионско засејување на облаците, информира Управата за хидрометеоролошки работи и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

На спортскиот аеродром Стенковец се одржа првиот пробен лет на авионите коишто ќе вршат засејување на облаците со сребрен јод.

Овој начин на заштита е еден од најсовремените, неколкукратно поекономичен од старите ракетни системи, најмногу поради фактот што преку авионското засејување, растворот кој делува превентивно на формирање на град се нанесува директно на критичната облачна маса.

Со овој модерен систем на заштита од град ќе се придонесе да не се повторуваат штетите на земјоделското производство предизвикани од временски непогоди и ќе се заштити трудот на земјоделците.