15 Август, 2020
0.0212

Запленетиот крап и сом се испраќа во македонските затвори

Објавено во: Економија 11 Ноември, 2019

По точно 23 килограми крап и сом биле испратени годинава од Агенцијата за управување со одземен имот како отстапница на адреса на затворите во Идризово и Гевгелија.

Според евиденцијата што ја доби „Фактор“ за заплените во 2019, од она што е отстапено, во очи паѓа тоа дека 23 килограми крап е испратен во Идризово, додека 23 килограми сом во Гевгелија. Не е познато дали рибата била наменета за затворската управа и вработените, или и за затворениците.

Од најскапите автомобили што други државни органи и институции побарале да ги превземат, евидентирано е дека Ауди А4 Авант е превземен од управата на МВР, додека Ауди А4 1,8т е испратен за потребите на Општа болница Струмица. Во испратницата не е запишано која година на производство се двете возила и колкава е нивната вредност, но според моделот може да се заклучи дека се високорепрезентативни. 

Од другите конфискувани автомобили, општина Богданци превземала возило Пежо 206, а еден Голф 4 е испратен за потребите на полициската станица Карпош. Може да се забележи дека за откуп на стари патнички и товарни возила Агенцијата има соработка со кумановска фирма која работи со плацови и депонија, а запленетиот добиток го купуваат две физички лица.

Од она што било запленето, а се уште не е распределено, примени се, покрај другите марки, автомобилите од висока категорија како Мерцедеси од Ц-класата, Ауди од А8 до А3 и BMW 530d. Покрај класични патнички возила, има и товорни и мотоцикли, како и трактори со приколки. Од недвижнините запленет е и еден цел магацин, а има и разноразни предмети како дигитални ваги, огномет, телескопи, мобилни телефони, моторни пили, алат. Има и лажни возни билети и ладно оружје, лекови, филтри за цигари, цигари, тутун и производи од тутун. Евидентирана е голем број на конфекција , модни додатоци и аксесоари, како и парфимерија. Во складиштата има и риболовна опрема, разни брендови од алкохол и земјоделски производи и детски играчки.

- Во однос на конфискација на имотна корист, за тековниот период по основ на извршување правосилни судски пресуди, наплатени се 16,9 милиони денари од осудените лица, гласи во одоговорот на Агенцијата за тоа колкав имот е одземен во пари во првата половина од годината. 

Агенцијата во конфискувањето соработува со Шумска полиција, Совет за унапредување на ревизија, националните паркови, царинските терминали, судовите, обвинителството, Царинската управа, полицијата, ЈП Македонски шуми. Голем дел од овие институции го отстапуваат својот магацински простор и плацевите за одземениот имот кој го складираат пред сукцесивно да биде превземен како што се ослободува простор.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард